Директор ФБР: Росія постійно використовує фейки та поширює пропаганду в США
http://external.polskieradio.pl/files/20b5e054-a7f7-4238-acf2-4f41280d68a2.file

Директор ФБР: Росія постійно використовує фейки та поширює пропаганду в США

За словами Крістофера Рея, Росія постійно займається руйнівною діяльністю та поширює незгоду у США. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Росія постійно використовує фейкові новини, пропаганду та проводить таємні операції, аби поширювати чвари і незгоду у США», – заявив директор Федерального бюро розслідувань (ФБР) Крістофер Рей. Він підтримав висновки американських розвідувальних служб про втручання Росії у президентські вибори у Сполучених Штатах у 2016 році.

«Він (президент США Дональд Трамп) має свій погляд. Я можу висловити свою думку. Отже, погляд розвідувальної спільноти не змінився. Моя думка також не змінилася», – сказав Рей у середу під час безпекового форуму у місті Аспен у штаті Колорадо. Таким чином він прокоментував висловлювання Трампа під час прес-конференції після мінісаміту у Гельсінках з президентом Росії Владіміром Путіном. Тоді американський лідер заявив, що не бачить жодних підстав, аби вірити, що Росія втручалася у американські вибори, попри висновки, представлені йому американською розвідкою. На запитання, кому він вірить у справі Russiagate – ФБР чи Путіну – Трамп відповів, що має підстави вірити обом сторонам.

Директор ФБР відкинув також пропозицію Путіна про відкриття владі США доступу до дванадцяти офіцерів російської військової розвідки, яких минулого тижня американська влада звинуватила у так званій справі Russiagate, за можливість допиту громадян Сполучених Штатів, яких Кремль звинуватив у невизначених злочинах. «(…) цього, безумовно, немає на перших місцях у нашому списку слідчих дій», – сказав Рей. За словами агентства Associated Press, Білий дім обмірковує таку пропозицію Кремля.

Більшість дискусії на форумі в Аспен була присвячена Росії. «Росія постійно займається діяльністю, що має руйнівний ефект», – сказав Рей. За його словами, хоча американські посадовці не бачили дій Росії проти конкретної виборчої системи, ця країна проводить агресивні операції, аби поширювати незгоду та ворожнечу в Америці. Як зазначив директор ФБР, Москва для цього використовує фейкові новини, пропаганду, а також таємні і відкриті операції. «Для мене це загроза, яку ми повинні сприймати серйозно і на яку ми повинні рішуче реагувати», – підкреслив він.

У вівторок слова Дональда Трампа гостро розкритикували важливі американські політики з обох партій та мас-медіа. Після шквалу критики господар Білого дому заявив, що він обмовився і насправді погоджується з висновками американських спецслужб про ймовірне втручання РФ у президентські вибори 2016 року.

У найновішій розмові з телеканалом CBS News президент Дональд Трамп сказав, що Владімір Путін особисто відповідальний за російське втручання у американські президентські вибори в 2016 році. Він додав, що підтримує висновки голови американської розвідки Дена Коутса, за словами якого, Росія постійно загрожує виборам у США.

Американський лідер наголосив, що США не будуть терпіти втручань іноземної держави у вибори. «Я дав йому (Путіну) зрозуміти, що так не може відбуватися», – зазначив Трамп.

PAP/Т.А.