Група мудреців НАТО: Росія не стратегічний партнер тільки загроза
Штаб-квартира НАТО в Брюсселі Von Senior Master Sgt. Adrian Cadiz – Secretary of defense visits NATO, Gemeinfrei, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=47394716 – public domain

Група мудреців НАТО: Росія не стратегічний партнер тільки загроза

Експерти НАТО рекомендують Альянсу модифікувати стратегічну концепцію 2010 року, в якій Росія називається стратегічним партнером. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Необхідно змінити стратегічну концепцію НАТО, оскільки та, що була сформульована 2010 року, вже не діє, Росія та Китай стали загрозою, – пише у звіті група з десяти експертів НАТО. Завданням Групи мудреців було підготувати концепцію реформи та посилити політичний вимір Північноатлантичного альянсу. У цій групі єдиним представником країн Центральної та Східної Європи є Анна Фотиґа, євродепутатка, колишня міністр закордонних справ Польщі.

За словами Анни Фотиґи, стратегічну концепцію НАТО треба якомога швидше модифікувати, позаяк у стратегії з-перед 10-ти років Росія називається стратегічним партнером альянсу.

Упродовж останніх кількох років ситуація змінилася діаметрально, — вказують експерти. «У звіті вказується, що Росія надалі залишається найбільшою військовою загрозою для євроатлантичного регіону, а не лише для східного флангу. Група мудреців вбачає необхідність діалогу з Росією, але дуже контрольованого» , – наголосила євродепутатка.

Анна Фотиґа додала, що через агресивну політику Росії повернення до відносин із НАТО, таких, як це було до анексії Криму, не відбудеться, якщо Росія не змінить свою поведінку і не буде підкорятися міжнародному праву.

У звіті Групи мудреців також присвячується багато місця, зокрема, Китаю. Китай вказаний як суперник. «Зараз він не становить прямої військової загрози для НАТО, але його поведінка вимагає пильності», – додала Анна Фотиґа.

Експерти наголошують на необхідності постійного аналізу та серйозного контролю за діяльністю Китаю, діалогу з партнерами – Австралією, Японією та Південною Кореєю. Більше того, експерти наголошують на ключовій важливості союзу Європи зі США. Вони також говорять про те, щоб двері НАТО були відкритими для України чи Грузії.

Звіт був представлений міністрам закордонних справ Альянсу, які зустрілися на нараду у віртуальному режимі. Він також буде переданий лідерам і повинен бути однією з тем саміту НАТО у першій половині наступного року. 

IAR/Л.І.