Лукашенка про податковий маневр Росії: переживемо це
«Велика розмова з президентом» EPA/NIKOLAI PETROV / POOL Dostawca: PAP/EPA.

Лукашенка про податковий маневр Росії: переживемо це

Президент Білорусі переконує, що його країна справиться з ринковою ставкою на російську нафту. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Президент Білорусі Аляксандр Лукашенка запевнив під час п’ятничної конференції під назвою «Велика розмова з президентом», що його країна впорається з втратою 400 мільйонів доларів внаслідок податкового маневру Росії, тобто зрівняння з ринковими цін на нафту для Білорусі.

«Ми переживемо втрату цих 400 мільйонів доларів цього року, завершимо модернізацію наших НПЗ, а потім закупимо сировину з інших напрямків», – сказав Лукашенка. «Чи Росії це потрібно?», – запитав він риторично.

Податковий маневр – це поступове скасування експортних мит на російську нафту, внаслідок чого ціна сировини для Білорусі (яку раніше поставляли на пільгових умовах) буде рівною ринковій ставці.

За оцінками Міністерства фінансів Білорусі, податковий маневр, лише у 2019 році, призведе до збитків цієї країни на суму 300 млн. доларів.

У 2019-2024 роках, через скорочення доходів бюджету і збільшення витрат на переробку нафти, Білорусь втратить майже на 11 млрд. доларів.

Білорусь намагається отримати від Росії гарантію відшкодування цих збитків. Москва поки що не дала Мінську таких гарантій.

РАР/Л.І.