«Rzeczpospolita»: виступ Путіна у День чекіста
Прес-конференція президент РФ Владіміра Путіна, 20.12.2018 року EPA/SERGEI CHIRIKOV

«Rzeczpospolita»: виступ Путіна у День чекіста

Як читаємо, щорічна зустріч російського президента з журналістами була старанно підготовлена. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Один з лідерів російської опозиційної партії Яблоко Сєрґєй Мітрохін пояснює в польському щоденнику «Rzeczpospolita» – на конференції президента випадкових осіб немає. Це була вже чотирнадцята така зустріч Владіміра Путіна з журналістами, вона стала вже ритуалом; тут демонструють єдність народу з його лідером. Переказ – простий: цар не боїться і є дуже відкритим. Насправді ж народ не має жодного шансу дійти зі своїми проблемами до Кремля, а вся конференція служить тому, щоб Путін міг виступити перед народом.

Присутніх, між іншим журналістів західних ЗМІ, Путін використовує як засіб, щоб передавати свої рації. Президент РФ завжди порушує лише ці теми, в яких він зацікавлений. Уникає незручних запитань. Іноді щось проб’ється, але люди Кремля роблять усе, щоб таких ситуацій не було. Передусім, старанно підбирають учасників. Справді незалежних журналістів там немає, як і відомих російських блогерів.

На запитання, яку вістку Путін передав у світ на цій прес-конференції, співрозмовник газети відповів – найважливіше, мабуть, те, що Путін – в істериці і він впливає на зростання міжнародної напруженості. Створює міф про «зовнішнього ворога» і вдає єдиного захисника народу.

Н.Б.