У Литві розкривають документи про злочини радянської армії у країні
https://nstarikov.ru/wp-content/uploads/2017/07/l-176096.jpg

У Литві розкривають документи про злочини радянської армії у країні

Документи з доказами вбивств, зґвалтувань і грабежів Червоної армії в Литві почали публікувати у веб-мережі. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

У четвер, 30 серпня, Центр досліджень геноциду та руху опору жителів Литви почав публікувати на веб-сайті www.kgbveikla.lt документи зі свідченнями злочинів, зокрема вбивств, зґвалтувань та грабежів, здійснених в цій країні Червоню армією у 1944-1953 роках.

Презентацію досі неоприлюднених публічно документів органів окупаційної комуністично-тоталітарної влади розпочато у зв’язку з 25 річницею виведення радянських військ з Литви, що відзначають цього року. Багато з них показує жорстокість репресивної діяльності різних радянських установ, зокрема комуністичної партії, радянського війська та міністерства внутрішніх справ.

Перші опубліковані документи описують, зокрема, часті випадки зґвалтувань жінок на заході Литви в Клайпедському повіті. «Ґвалтували сімдесятирічних жінок та чотирнадцятилітніх дівчаток на очах їхніх батьків», – говориться у повідомленні Центру.

З оприлюдненої доповіді для міністра внутрішніх справ СРСР випливає, що від січня до травня 1947 року радянські військові, розташовані в Литві, вчинили 206 злочинів, зокрема, 9 вбивств, 52 розбої та 134 грабежі. У документах описуються також випадки стрілянини п’яниих солдатів та підпалення домашніх господарств.

Останній російський солдат покинув Литву 31 серпня 1993 року. Сьогодні у Вільнюсі у зв’язку з цим відбудуться урочисті заходи за участі представників найвищої влади країни.

PAP/Т.А.