У Великобританії ідентифікували підозрюваних у хіматаці на Скрипалів
http://external.polskieradio.pl/files/ab8ac416-8007-434e-9420-06f1fb78d6b7.file

У Великобританії ідентифікували підозрюваних у хіматаці на Скрипалів

За неофіційною інформацію, британські спецслужби вважають, що напад підготувало декілька росіян. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Британська поліція ідентифікувала особи підозрюваних у хімічній атаці з використанням високотоксичної бойової речовини «Новічок» у Солсбері, стверджує анонімний інформатор агентства Press Association. Унаслідок нападу, що стався у березні, постраждали Сєрґєй Скрипаль та його дочка Юлія. Срипаль був подвійним агентом російської розвідки, який, працюючи на ГРУ, передавав таємниці британській розвідці MI5.

Лондон від самого початку звинувачує в атаці Росію, Кремль заперечує. Відносини між Великобританією та Росією нині перебувають у найбільшій кризі від часу холодної війни. З країни була витурена група російських дипломатів. Це рішення теж підтримали понад 20 держав., зокрема Польща.

За словами інформатора Press Association, хімічну атаку підготувало декілька осіб. Британські спецслужби впевнені, що це були росіяни, але поки цю інформацію не підтвердили у Скотленд-Ярді. Підозрюваних встановлено піл ял перегляду п’яти тисяч годин записів з відеомоніторингу у Солсбері та околиць та після порівняння зображень із записами з летовищ та портів, що показують людей, котрі приїжджають до Великої Британії.

Прорив у розслідуванні відбувся за чотири місяці після того, як Сєрґєй та Юлія Скрипалі потрапили до лікарні з симптомами сильного отруєння речовиною нервово-паралітичної дії під назвою «Новічок».

Водночас сьогодні починається розслідування у справі смерті 44-річної жінки з графства Вілтшир, де лежить Солсбері. Британка померла у лікарні після того, як вона вступила у контакт з «Новічком», що, ймовірно, походить з того самого джерела, що й той, яким було отруєно Скрипалів.

За неофіційною інформацією, жінка обприскала себе речовиною зі знайденого нею у парку флакона для парфумів. Партнер жінки досі перебуває у лікарні.

IAR/Т.А.