«Яндекс.Таксі» у країнах Балтії звинуватили у відправці даних клієнтів у Росію
http://vedomosti-ua.com/uploads/posts/2017-07/1499972633_1600b693906375cfa5c183e12bd2acf5.jpg

«Яндекс.Таксі» у країнах Балтії звинуватили у відправці даних клієнтів у Росію

Зокрема, Центр кібербезпеки Литви закликав не користуватися цим сервісом. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Zaxid.net.

Поліція безпеки (КаПо) Естонії радить при використанні програми «Яндекс.Таксі» враховувати, що зібрану за допомогою застосунку інформацію відправляють на російські сервери, інформує новинний портал Суспільної телерадіомовної корпорації Естонії.

«У Росії, на сервери якої йде інформація, не діють вимоги Європейського союзу щодо захисту даних», – повідомив представник КаПо Андрес Кахар.

Сервіс онлайн-замовлення таксі «Яндекс.Таксі» почав свою діяльність в Естонії в травні цього року.

30 липня Центр кібербезпеки Литви закликав не користуватися «Яндекс.Таксі», відзначивши, що його можна використовувати для незаконного збору і зберігання даних.

Також колишній міністр закордонних справ Литви, нині депутат місцевого парламенту Аудронюс Ажубаліс звернувся до директора Департаменту державної безпеки країни з проханням оцінити діяльність російської компанії «Яндекс.Таксі» щодо можливих загроз безпеки держави.

В інтерв’ю rus.err.ee він заявив, що таку ж перевірку можна провести і в Естонії, і Латвії.

Експерт талліннського Міжнародного центру оборони і безпеки Дмитрій Теперік вважає, що прохання депутата литовського парламенту до місцевих спецслужб перевірити сервіс «Яндекс.Таксі» щодо загрози безпеки країни, має підстави, оскільки цей сервіс пов’язаний з російськими спецслужбами.

В самій компанії заявили, що готові до будь-яких перевірок.

Зазначимо, сервіс «Яндекс.Таксі» вийшов на львівський ринок всередині лютого 2017 року, майже одночасно із компанією Uber. За кілька днів після початку роботи компанії мер Львова Андрій Садовий поскаржився на незаконну рекламу онлайн-сервісу виклику таксі та повідомив, що мерія звернулася в Укртрансбезпеки з проханням перевірити законність роботи фірми у місті.

Після цього активісти кількох організацій, серед яких «Правий сектор» та «Варта-1», закликали «Яндекс.Таксі» припинити роботу у Львові, аби уникнути конфліктів із «невідомими патріотами». Однак у самій компанії запевнили, що незважаючи на ультиматум активістів продовжать працювати у Львові.

Окрім Львова «Яндекс.Таксі» працював також в Одесі, Києві, Харкові та Дніпрі. Кінцевим власником компанії є засновник «Яндекса» росіянин Аркадій Волож.

Всередині травня проти сервісів компанії «Яндекс» в Україні було запроваджено державні санкції.