Напередодні різдвяно-новорічних свят, 21 грудня, у Києві відбулася пресконференція «Позашкільна освіта – 2022: десять звершень»

Напередодні різдвяно-новорічних свят, 21 грудня, у Києві відбулася пресконференція «Позашкільна освіта – 2022: десять звершень»

За ініціативи Міжнародної асоціації позашкільної освіти у співпраці з партнерами вже традиційно підбили підсумки у сфері позашкільної освіти України, нагороджуючи видатних постатей, організації та найкращі заклади позашкільної освіти.
Під час заходу серед презентованих основних досягнень позашкілля за цей рік Почесну відзнаку «Партнерство позашкільної освіти – 2022» вручено пану Олег Дубіш – Голові правління Благодійний фонд польсько-українського партнерства, Польсько-Української Господарчої Палати в Україні.
«Європа завжди приходила в Україну в польському контуші. Але війна дала можливість показати себе з іншої сторони. Біля нас цілий ряд організацій, як Україно-Польська медіаплатформа, Ukraińsko-Polska platforma medialna, Благодійний фонд польсько-українського партнерства, які реалізують спеціальні завдання – і оборонній сфері, і економічній. Польща робить вагомий внесок у нашу підтримку. Питання співпраці з асоціацією (МАПО) є не випадковою. Є фраза Отто фон Бісмарка: «Війни виграють не генерали. Війни виграють сільські вчителі та парафіянальні священники». У контексті наших часів важливо, щоб позашкільна освіта активно розвивалась. Ми маємо підписаний меморандум, маємо певні фінансові інструменти і хотіли би бути причетними до певних напрямків позашкілля. Наша присутність тут і зараз – це прояв почуттів, дружби і підтримки польського народу величезній, але, можливо, невидимій, та дуже потрібній нині роботі – позашкільній» – виступив з промовою пан Олег Дубіш.
Відзнаку «Партнерство позашкільної освіти-2022» також отримали віцепрем’єрка та міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, Міністерство освіти і науки України, Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій, Президентський Фонд Леоніда Кучми «Україна», Державна служба якості освіти України, Національне агентство із забезпечення якості освіти, Інститут модернізації змісту освіти та наш партнер Українсько-польська медіаплатформа.
Під час заходу відбулася ще одна знакова подія, а точніше – благочинна акція: пан Олег Дубіш передав подарунки (3D принтер – пристрій, що використовує метод пошарового створення фізичного об’єкта на основі цифрової 3D моделі; пластик для друку, ноутбук, картридж) для Херсонського обласного відділення Міжнародної асоціації позашкільної освіти, Центру науково-технічної творчості учнівської молоді Херсонської обласної ради.
«В умовах повного знищення росіянами, під час окупації Херсона, української системи освіти, зокрема її матеріальної бази, така допомога дає можливість відновити відповідні майстерні для дітей, зацікавлених у технічній освіті та навичках. Слід також враховувати, що в умовах воєнного та поокупаційного стресу така діяльність має однозначний реабілітаційний та психологічний ефект» – наголосив пан Дубіш.
Донором виступила польська компанія Astara Poland Sp. z o.o. через Фонд допомоги Україні, заснованого Польсько-Українською Господарчою Палатою (Polsko-Ukraińska Izba Gospodarcza) та польською Національною Господарською Палатою (Krajowa Izba Gospodarcza) з метою надання гуманітарної допомоги Україні.

Від імені Польсько-Української Господарчої Палати в Україні та Благодійного фонду польсько-українського партнерства дякуємо нашим партнерам – організаторам цього заходу та зокрема президентці Міжнародна асоціація позашкільної освіти – МАПО пані Olena Bykovska за дієву благородну співпрацю і, як результат, за Почесну відзнаку для ПУГП в Україні за наше плідне партнерство! Разом до перемоги!

Олег Дубіш

Голова Правління БО «Благодійний фонд Польсько-Українського партнерства», Голова Ради Польсько-Української Господарчої Палати