Погляд з Польщі на російську пропаганду і дезінформацію

Погляд з Польщі на російську пропаганду і дезінформацію

Погляд з Польщі на російську пропаганду і дезінформацію. Станіслав Жарин (Речник Уряду PL): «Російська дезінформація. Ситуаційний звіт.
Росія продовжує дезінформаційну діяльність проти Польщі, Заходу та України. Інформаційні атаки слід розглядати як елемент військових дій, пов’язаних із вторгненням Росії в Україну.
Діяльність зосереджена на кількох фіксованих лініях оповіді та орієнтована на різноманітну аудиторію.
1. Повідомлення, адресоване росіянам, показує західний світ як загрозу. Кремль запевняє російське суспільство, що Росії загрожують і вона повинна захищатися від Заходу, інакше вона припинить своє існування.
В останні роки пропаганда використовувала цю тему, серед іншого: вбивство Д. Дугіної, щоб мобілізувати суспільство і вказати, що вона є «мученицею», жертвою якої зміцнюється Росія.
2. Антипольська кампанія, яку досі веде Кремль, використовується для підтримки міфу про «Росію в небезпеці». Польщу звинувачують у “русофобії”, втягуванні НАТО у війну та спробі розв’язати #WWIII.
Російська пропаганда останнім часом посилила меседж, спрямований проти Польщі. Кремль показує, що наша країна є лідером «русофобії» в Європі, а водночас політика польської влади шкодить полякам і Польщі.
Останнім часом значно посилилась пропагандистська діяльність Росії, спрямована на розпалювання ворожнечі до поляків. У російському суспільстві Польща зображується як один із головних ворогів.
3. У рамках свого впливу на аудиторію в Польщі та Україні російська пропаганда продовжує намагатися створити ворожнечу між поляками та українцями. Формулює звинувачення, розповсюджує ворожнечу, сподіваючись викликати суперечки між суспільствами.
У цьому наративі дії Росії зосереджені на демонстрації ймовірної загрози для України з боку PL, а також імовірної загрози для Польщі з боку UA та українських біженців.
Останнім часом спостерігаються нові наративні лінії, які реалізують вищезазначені засади. Росія шукає додаткові можливості для стимулювання напруги на лінії PL-Україна.
4. Польща залишається в центрі уваги дій Росії, спрямованих на знецінення Польщі на міжнародній арені. Росія хоче показати Польщу як безвідповідальну країну, яка створює проблеми та несе відповідальність за внутрішні суперечки на Заході.
У рамках цієї діяльності російська пропаганда використовує розбіжності у поглядах та інтересах, стимулює напругу та створює фальшиві інтерпретації, спрямовані на послаблення позицій Польщі в ЄС та НАТО.
Діяльність російської пропаганди, яка реалізує цю тему, спрямована на одержувачів на Заході та розрахована на наклепи на імідж Польщі. Ці заходи розраховані на довгостроковий вплив. Росія хоче, щоб Польща була ізольована її союзниками.
5. Російська пропаганда також посилює дії, спрямовані на європейський ринок. Визначені заходи мають переконати Європу, що опір України під час війни становить загрозу для всього континенту. Водночас є спроби очорнити Україну.
Росія хоче, щоб Європа відчула загрозу через дії України. Очорнення UA, у свою чергу, має на меті тиснути на уряди європейських країн, щоб вони припинили підтримку Києва.
Російська дезінформація використовується Кремлем для діяльності, яка тісно пов’язана з війною Росії проти України. Слід зазначити, що описані наративні лінії, реалізовані російськими спецслужбами, є цілісними та взаємодоповнювальними.
Джерело:
Олег Дубіш

Голова Правління БО «Благодійний фонд Польсько-Українського партнерства», Голова Ради Польсько-Української Господарчої Палати