Про потенціал не лише Закарпаття, але й інших західних регіонів України на міжрегіональному економічному форумі Програми розвитку ООН (ПРООН) «Тилові регіони України: працюємо заради перемоги»

Про потенціал не лише Закарпаття, але й інших західних регіонів України на міжрегіональному економічному форумі Програми розвитку ООН (ПРООН) «Тилові регіони України: працюємо заради перемоги»

Про потенціал не лише Закарпаття, але й інших західних регіонів України на міжрегіональному економічному форумі Програми розвитку ООН (ПРООН) «Тилові регіони України: працюємо заради перемоги».
Учасники – представники центральних та регіональних органів влади, органів місцевого самоврядування, бізнесу, громадських організацій, наукових та освітніх установ із Закарпатської, Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської, Волинської, Рівненської, Чернівецької та Хмельницької областей, а також міжнародних донорів.
Головне про Закарпаття:
приріст 18% виробленої продукції.
близько 400 релокованих підприємств.
основна задача – енергозабезпечення, зокрема бізнесу, аби далі утримувати ЗСУ.
– в пріоритет – розвиток індустріальних та технолооічних парків, а також підтримка сільського господарства краю.
на Закарпатті за час війни виросла кількість ІТ-шників від 2 тис. до 25 тис!
Задача західних регіонів – із тилу не перетворитися у «тиху гавань», а стати плацдармом відбудови❗️
Стосовно усіх тилових регіонів:
Світ Україні не має дати гроші. Варто пам’ятати: це партнерські проекти!
Не дайте грошей, а проінвестуйте в Україну!
ТГ Не вистачає інтелектуального капіталу, нажаль, досі діють кустарні методи роботи.
Громади мусять мати готові папки проектів!
До 31.12.2023 кожна ТГ мусить мати стратегію розвитку!
Західні регіони завжди мали більше можливостей для транскордонного розвитку, тому зараз мали б бути готові швидше до активізації. Фінансові ризики менш страшні саме західним прикордонним регіонам, тому тут мають бути пілотні проекти.
Тилові регіони, які стали такими за умов війни, отримали поштовх для розвитку саме зараз.
Анна Стожко

Шеф-редактор UPMP, журналіст проєкту StopLie, ведуча програми "Філософія особистості з Анною Стожко". Член Спілки польських журналістів. Координатор проєктів Польсько-Української Господарчої Палати. Проєктний директор БФ Польсько-Українського Партнерства