Сьогодні вночі хакерська група Anonymous звернулася до усіх компаній, які продовжують працювати за порєбріком

Сьогодні вночі хакерська група Anonymous звернулася до усіх компаній, які продовжують працювати за порєбріком

Сьогодні вночі хакерська група Anonymous звернулася до усіх компаній, які продовжують працювати за порєбріком та платити податки кремлівському режиму: «Виходьте з росії!».
А також дали їм 48 годин на роздуми, інакше вони стануть наступними цілями Anonymous
Під цим твітом Анонімуси розмістили картинку з логотипами відповідних компаній, серед яких Cloudflare, Chevron, Otis, Nestle, Subway, Burger King, Marriott, Raiffeisen Bank, Papa Johns, Patreon, Bridgestone, Hyatt та деякі інші, всього близько 40.
З одного боку, наразі для міжнародних компаній не існує законодавчих заборон не працювати в країні-терористі, а тому кожна компанія керується виключно власними моральними принципами «добро або бабло».
Але з іншого боку, якщо моральні принципи деяких компаній занадто сильно схиляються до позначки «бабло» і таким чином надають окупанту можливість продовжувати фінансувати масові вбивства українців їхній на власній землі – хтось має вголос публічно сказати, що подібні підходи неприпустимі у світі нормальних людей.
Звісно, навіть якщо анонімуси виконають обіцянки і атакуватимуть зазначені корпорації з низькою соціальною відповідальністю – навряд чи це завдасть їм великих збитків.
Скоріш за все, це будуть разові акції, пов’язані з дефейсами, публікацією внутрішніх документів або тимчасовими обмеженнями у роботі веб-ресурсів.
Для довгих та виснажливих кібератак потрібні великі фінансові та технічні ресурси, які навряд чи є у анонімних хактивістів.
Крім того, проти тривалих кібератак будуть сильно заперечувати правоохоронці та спецслужби тих країн, в яких зазначені 40 компаній зареєстровані та також сплачують податки, причому значно більше, ніж в Мордорі.
І якщо внаслідок дійсно потужних та тривалих кібератак в країнах їх оригінальної юрисдикції місцеві бюджети почнуть недоотримувати значні суми – почнеться полювання вже за самими анонімусами, і вони точно не зможуть виграти цю війну.
Та і хто такі насправді Anonymous – досі достеменно невідомо. Періодично з’являються повідомлення про причетність до цієї організації певних осіб, але достеменно так і невідомо ані її склад, ані чи має вона якийсь координаційний штаб, чи кимось фінансується та які її цілі загалом. Формально така організація ніде не зареєстрована, та, відповідно, ніхто не може оспорити використання цієї «франшизи».
У різні часи їх підозрювали у зв’язках з різними спецслужбами різних країн, у тому числі США та навіть ЕрЕф.
Поки що більше скидається на те, що вивіску Anonymous використовують різні сили у різні часи, у залежності від власних потреб, за неможливості щось повідомити офіційно.
Поточна ж позиція Anonymous – радикально проукраїнська, за цивілізаційні цінності Добра та Справедливості, для чого вони буквально у перші дні активної фази російсько-української війни оголосили кампанію проти Оркостану #OpRussia та заради #FreeUkraine.
Сьогоднішній їхній ультиматум “Pull out of Russia!” є скоріше психологічною операцією тиску на ті безсовісні 40 світових корпорацій, яким плювати на руйнування найбільшої країни Європи у 21 сторіччі та кривавий геноцид стосовно її мешканців.
Серйозні ж проблеми у зазначених компаній можуть виникнути не стільки внаслідок самих кібератак або витоків даних, скільки завдяки потужному привертанню уваги світової громадськості. Якщо/коли громадянське суспільство країн реєстрації їхніх штаб-квартир прийде до цих штаб-квартир з демонстраціями протесту, а у соцмережах ширитимуться заклики до бойкоту відповідних товарі та послуг. Якщо/коли аналогічні акції почнуться також у країнах з найбльшими продажами, доходи суттєво зменшаться, а співробітники боятимуться виходити на роботу. І всім цим будуть активно користуватися конкуренти.
Оце і будуть справжні проблеми.
Але в деяких випадках кібератаки можуть бути лише спусковим гачком подібної ланцюгової реакції. Наприклад, якщо звинувачення у “бізнесу на крові” буде розміщене на хакнутій головній сторінці головного порталу компанії. Або викладено у публічний доступ документи з сумами податків, сплачених країні-вбивці на фоні фотографій зі зруйнованого Маріуполя. Чи картинки з відпочинку том-менеджерів компаній та вартості такого відпочинку, зі згадуванням цифри вбитих українських дітей.
Визначені ультиматимом Анонімуса 48 годин на прийняття рішення спливають близько 1 години ночі 23 березня 2022.
От і побачимо, скільки компаній до цього часу заявить про згортання бізнесу у країні-бензоколонці.
І що буде з тими, хто відморозиться.
І чи насправді є сенс в подальшому боятися погроз Анонімусів.
І чи стоять за ними більш потужні сили, ніж купка хактивістів.
А тим часом нам своє робити: знищувати свинособачу сволоту в Україні усіма можливими способами.
Слава Україні. Слава її Героям.
Костянтин Корсун

Голова Ради Громадської організації Українська група інформаційної безпеки, директор компанії з кібербезпеки Berezha Security.