«Свій до Свого по Своє»

«Свій до Свого по Своє»

В ці Святкові Передноворічні Дні хотів би згадати про тих, кого розв’язана росією війна заставила залишити власні домівки і шукати прихистку, як в інших, більш безпечних регіонах України, так і за кордоном. Серед них особливе місце займають діти…
Російська агресія, в числі іншого, спровокувала в Україні безпрецедентні міграційні процеси в результаті яких мільйони українців опинились за межами своєї «Малої Батьківщини». Фактично свої домівки за різними даними в т.ч. Міжнародної Організації Міграції (МОМ) були вимушені залишити понад 13 млн. чоловік. Крім прямої міграції за кордон, а нагадаю що сьогодні МОМ оцінює, що з часу початку широкомасштабної агресії рф проти України 24 лютого 2022р. за кордон перебралось біля 7.9 млн українців, значна кількість українців стали внутрішньо переміщеними особами (ВПО\ІDPS) і їх кількість, згідно даних тієї ж МОМ, станом на осінь складає 5.9 млн. Хоча на травень місяць 2022 р. відповідна цифра складала понад 8 млн. чоловік. Для тих, хто хоче вникнути в структуру і маршрути внутрішньої міграції на кінець весни 2022 року рекомендую ознайомитись з, як на мене, цікавим матеріалом з сторінки Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій за посиланням:
Думаю більш уточнених даних конкретно на сьогодні найти\встановити достатньо важко тому, що процеси міграції надзвичайно динамічні, турбулентні, циклічні (хтось виїжджає, хтось повертається), тощо. Багато залежить від зміни військової і безпекової ситуації в конкретних регіонах України. Але графіка МОМ, що міститься в додатках до даного тексту, дає можливість скласти загальну уяву про ці питання. Можливо, що для декого, така інформація виглядає і звучить ,як суха статистика… Але за кожною цифрою конкретні людські долі, а загалом ці показники надзвичайно вражаючи і драматичні для всіх нас, як для народу і європейської держави. Дані процеси безсумнівно викликали не тільки соціально-гуманітарні, але і далекосяжні демографічні, економічні, ментальні, психологічні та інші наслідки.
Однак не думаю, що ненависному російському агресору на тривалу перспективу є чим зловтішатись з завданих українцям горя, міграційних і інших проблем – переконаний, що це випробування ми, як народ, пройдемо достойно, а більшість українців, які виїхали з України після 24.02.2022р. повернеться із-за кордону до свого дому здобувши в числі іншого і позитивний європейський\іноземний досвід, практики, світогляд та контакти, краще зрозумівши переваги і можливості рідної Батьківщини. Не дарма ж англосакси полюбляють казати: «East or West Home is Best»). А для багатьох громадян, які не знали чим живуть віддалені регіони України тимчасове перебування в інших областях, стане досвідом людської солідарності, взаємодопомоги і єдності українців.
Крім цього в будь яких критичних ситуаціях треба вміти шукати і реалізовувати позитив і в цьому контексті мені імпонує підхід Віце-прем’єр Міністра України Ірина Верещук викладений нею в одній з недавніх публікацій про те, що «Переселенці – це нові можливості для регіонів, які їх прихищають». Адже, приймаючи внутрішньо переміщених осіб, громада отримує нових фахівців, вмотивовану молодь, нові ідеї та проєкти, які привозять із собою люди. Це свіжі сили для розвитку місцевої економіки. Це реальна можливість для розвитку громади, переконана Віцепрем’єрка Ірина Верещук:
Звичайно, що в роботі з внутрішніми переселенцями трапляються складності і проблеми, зокрема люди бувають різними, не всі вміють мислити державними категоріями, не завжди вистачає відповідної матеріальної бази і фінансових ресурсів.
Тому в рамках пов’язаних з нашою командою Польсько-Українська Господарча Палата в Україні, благодійних фондів “Благодійний фонд польсько-українського партнерства)” та “Благодійний фонд “Карпатські ініціативи” ми за підтримки наших партнерів вже тривалий час реалізуємо програми підтримки і роботи з внутрішньо переміщеними особами і особливо з дітьми.
Відомо що значна кількість внутрішньо переселених осіб перебуває в Західній Україні, зокрема в Львівській та Івано-Франківській областях.
Рік що минає для багатьох став школою волонтерства і активного прояву людської солідарності і патріотичної громадянської позиції. Я пишаюсь дівочою частиною нашої команди, яка взяла на себе основну роботу по організації відповідної гуманітарної роботи!
Сьогодні, зокрема хочу сказати слова подяки Світлана Флюд і Аліна Флюд та їхній родині, друзям так волонтерам за роботу з переселенцями в Львівській та Івано-Франківській областях. Особливо за успішно проведені в листопаді-грудні 2022р. акції як щодо розподілення та доставки відповідної матеріальної допомоги переселенцям так і подарунків діткам ВПО до дня Святого Миколая. Вся згадана гуманітарна допомога була розподілена по наступним територіальним і структурним підрозділам:
Болехівський територіальний центр соціального обслуговування населення Івано-Франківської області (м.Болехів). На даний момент центр приймає 180 дітей з Херсонської, Запорізької, Дніпропетровської, Донецької та Луганської областей. Для потреб дітей, якими опікується цей центр придбано теплий одяг, шапки, рукавиці, теплу білизну, ковдри, пледи, спальні мішки. А от Сколівський територіальний центр соціального обслуговування населення (м.Сколе, Львівської області) приймає на сьогодні 80 дітей. Для їх потреб, за рекомендацію адміністрації центру і батьків зокрема придбано портативні павербанки.
Донором цих акцій на суму кілька сотень тисяч гривень виступила польська компанія Astara Poland Sp. z o.o. через Фонд допомоги Україні, заснованого Польсько-Українською Господарчою Палатою (Polsko-Ukraińska Izba Gospodarcza) та польською Національною Господарською Палатою (Krajowa Izba Gospodarcza) з метою надання гуманітарної допомоги Україні.
Спеціальні слова уклінної подяки за неоціненну допомогу нашій діяльності в регіоні хочу окремо висловити адміністратору парафії св. вмч. Пантелеймона м. Сколе та Арх. Михаїла с. Камянка. Голова спілки ветеранів АТО Сколівщини Вельмишановному Отцю Володимир Борис.
Ще раз величезна повага і подяка всім причетним! Завдяки таким як Ви в нашому житті стає більше світла і добра, а українці, як народ, стають більш солідарними і єдиними! З Наступаючим Новим 2023 Роком! Все буде Україна! Разом до Перемоги!
Олег ДУБІШ
Олег Дубіш

Голова Правління БО «Благодійний фонд Польсько-Українського партнерства», Голова Ради Польсько-Української Господарчої Палати