Урочистості Всіх Святих і вшанування пам’яті поляків на Байковому кладовищі в м.Києві

Урочистості Всіх Святих і вшанування пам’яті поляків на Байковому кладовищі в м.Києві

Урочистості Всіх Святих і вшанування пам’яті поляків на Байковому кладовищі в м.Києві.
Вчора в перший день листопада 2022 разом з колегами з Польсько-Української Господарчої Палати в Україні та Благодійного фонду польсько-українського партнерства вшанували пам’ять померлих поляків на Байковому кладовищі та долучились до знакомитої акції вдячності полякам ініційованої Dmytro Antoniuk і вшанування пам’яті померлих на Байковому цвинтарі в м. Києві.
Цьогорічне вшанування пам’яті померлих з нагоди свята Всіх Святих відбувається в особливих умовах найбільшої з часу Другої світової, війни в Європі, яка триває між Україною та Росією після початку широкомасштабної агресії Росії проти нашої держави. Тому свою участь в урочистостях разом з колегами ми розпочали з покладання свічок і квітів до могили польських легіонерів 1920 року, які загинули під час спільної полько-української боротьби проти більшовицьких військ, які москва тоді направила для боротьби з УНР і незалежною Україною. А Військовий Союз і спільна боротьба проти москалів ініційовані Симоном Петлюрою і Юзефом Пілсудським в подальшому стали для нащадків прикладом польсько-українського братерства зброї і партнерства.
Саме пам’яткою тих буремних подій, яку варто відвідувати не тільки в урочисті дні, і не тільки полякам, але й всім українцям, які цікавляться історією польсько-українського партнерства і столиці України, є поховання польських легіонерів 1920р. на Байковому кладовищі в м.Києві.
Цьогорічне покладання свічок і квітів до могили польських легіонерів для нас сповнене особливої символіки і рефлексії. Адже сьогодні, як і понад 100 років тому, в часи військового Союзу Пілсудського і Петлюри, Польща активно допомагає Україні відстояти свою незалежність, свободу і право європейського шляху розвитку. Широкомасштабна війна показала, хто наш Брат!
Після 24 лютого 2022 року Польща стала одним з найголовніших і надійніших союзників України в війні з Росією. Мільйони українців, в основному жінок і дітей отримали в Польщі надійний прихисток і допомогу. Надзвичайно важко переоцінити ту величезну військову, гуманітарну, економічну та іншу допомогу, яку надає українському народу братня Польща.
Українці цінують і безмежно вдячні польському народу, за проявлену в скрутні для України часи солідарність і надану допомогу! Як показують крайні соціологічні дослідження групи «Рейтинг» (8-9 жовтня 2022р.) українці вважають Польщу найбільш дружньою для України державою, а до числа ТОП-5 таких країн крім Польщі також входять Литва, Великобританія, США та Канада.
Проявів такої спонтанної вдячності полякам зі сторони українців і вибуху зацікавленості Польщею в Україні надзвичайно багато. Цей процес взаємний і наростаючий. Ми б дуже хотіли, щоб такі процеси тривали і розвивались та стали міцним фундаментом нашого спільного цивілізаційного розвитку, життя і партнерства в єдиній європейській родині. А пам’ять про спільну історію, про наших предків та попередників, про їх життєві долі, спадок та уроки невід’ємна складова частина такої реальності і майбутнього.
І мабуть саме тому, на завершення цього матеріалу, хочу висловити окрему подяку і респект Dmytro Antoniuk за ініційовану ним акцію Вдячності Полякам на Байковому цвинтарі в м. Києві 01.11.2022 р., а також Анатолію Курносову за популяризацію в Україні цієї ініціативи, як і польських традицій та історії загалом.
Разом до Перемоги!
Олег ДУБІШ
Олег Дубіш

Голова Правління БО «Благодійний фонд Польсько-Українського партнерства», Голова Ради Польсько-Української Господарчої Палати