ВИСТАВКА ІНТЕР’ЄРУ WARSAWHOME-2022: ВІДБУЛАСЯ ВИЇЗНА БІЗНЕС-МІСІЯ УКРАЇНСЬКОГО БІЗНЕСУ ДО ВАРШАВИ

ВИСТАВКА ІНТЕР’ЄРУ WARSAWHOME-2022: ВІДБУЛАСЯ ВИЇЗНА БІЗНЕС-МІСІЯ УКРАЇНСЬКОГО БІЗНЕСУ ДО ВАРШАВИ

Жовтень, 2022 рік, Україна. Вісім місяців повномасштабної війни показали, що українців нічим не злякаєш і ніщо не зупинить. Бізнес продовжує працювати, не дивлячись на багато ні, і мало – так. Вже вдруге з початку осені Польсько-Українська Господарча Палата в Україні провела виїзну бізнес-місію українського бізнесу до Польщі. Цього разу – це виїзна місія майже на тиждень із часом на дорогу, із 19 по 23 жовтня 2022 року, на виставку інтер’єру Warsawhome-2022 у Варшаві на запрошення Міністерства розвитку та технологій Республіки Польща. Делегацію очолила директорка представництва Польсько-Української Господарчої Палати в Україні Вікторія Яловенко.

19 жовтня, час близько полудня, залізничний вокзал в місті Хелм (Польща). Саме тут учасники місії зустрічаються, щоб організовано їхати до Варшави. Перше, що кидається у вічі, що основний склад делегації – молоді дівчата. Вони могли б десь в Європі в комфорті очікувати завершення війни, але ні. Відповідь вже не дивує: «Як закрити підприємство і залишити людей без роботи?».  І тут розумієш, що фронт пролягає не лише на передовій. Поки їдемо, знайомимося, обмінюємося думками та планами. Серед учасниць та учасників місії дизайнери, байєри, директори та власники компаній. Різних компаній, великих і маленьких, з різною історією, але майже всі з Києва і одна із Чернігова. Варшава зустрічає нас дощем. А попереду три доби, майже в режимі нон-стоп насичені зустрічами та враженнями.

День 1-й. Ранок розпочинається із зустрічей учасників місії в готелі за кавою з представниками польських підприємств: виробниками меблів, посуду. Це зокрема «Польська порцелянова група», до складу якої входить чотири широко відомих в Польщі торгових марки: Ćmielów, Chodzież, Lubiana та Ćmielów Design Studio. Варто відмітити, що порцеляна Ćmielów виробляється із 1790 року, а Chodzież із 1852.  Наприклад, класична колекція «Empire», була спроектована на замовлення президента Польщі 1926-1939 років Ігнація Мостицького для його резиденції у Королівському палаці. Її використовує королівський двір у Бельгії, Ватикан, Канцелярія президента Польської Республіки. А також, колекція є офіційним столовим сервізом у Палаці Бельведер у Відні.

 

Важливо відмітити ще одну польську компанію, виробника меблів Vzor. Презентація крісел Vzor, а особливо історія найбільш популярного крісла із колекції, нікого із учасників не залишила байдужим. Виявляється дизайн крісла був розроблений ще в середині минулого століття, але комуністична влада в Польщі заборонила його випуск. І лише через багато років креативна меблева розробка отримала серійне виробництво. Настільки серійне, що здається крісло Vzor є скрізь: в торгівельних, бізнес-центрах та в усіх відпочинкових зонах на виставці Warsawhome-2022.

День 2-й був повністю виїзним. Цього дня учасники відвідали офіс компанії BERM, співорганізатора бізнес-місії, де ознайомились із презентацією польського ринку меблів від Асоціації виробників меблів Польщі. Деякі цифри із презентації: в світовому рейтингу експортерів меблів за 2019 рік, ще до епідемії коронавірусу, Польща посідала друге місце після Китаю, а в світовому рейтингу виробників меблів – шосте місце, після Китаю, США, Німеччини, Італії та Індії. Середня заробітна плата в галузі зросла з 2019 по 2022 рік, з 921,7 до 1049,3 євро.

Також того дня учасники відвідали ряд меблевих шоурумів: Forum Design, King Home, Creadoor, Bizzarto.  Forum Design – це шоурум меблів, предметів декору, побутової техніки освітлення, предметів мистецтва, більшою мірою вінтажних речей, виробництва починаючи з початку 19 століття. Позиціонують себе як місце для пошуку ідеальних подарунків для різних випадків.  King Home на противагу до Forum Design, являє собою двоповерховий шоурум для пошуку сучасних, дизайнерських меблів, освітлення та предметів інтер’єру. В компанії заявляють, що створюють витвори мистецтва, а не освітлення та меблі. Зловила себе на думці, що перших півгодини відчувала себе як в музеї, в хорошому сенсі цього слова. В Creadoor створюють авторські стінові конструкції, невидимі двері, за якими ховають кімнати та шафи, а в Bizzarto – м’які меблі і стверджують, що створюють такі меблі, які хочуть мати самі і на яких хочуть відпочивати.

3-й день був присвячений відвідуванню щорічної бізнес-виставки інтер’єру Warsawhome-2022, яка проходила у п’яти павільйонах великого виставкового центру Warsaw Ptak Expo та індивідуальному спілкуванню і обміну контактами із учасниками виставки. На виставці були представлені виробники як з Польщі так і ряду інших країн в таких сферах як меблі, кухні, ванні кімнати, текстиль, освітлення, будівництво, які диктують нові тенденції на ринку меблів та інтер’єру. 

Основною ознакою вдалості будь-якого заходу є відсутність відчуття часу або як кажуть в таких випадках, що час пролетів як одна мить. Саме так характеризували бізнес-місію учасники. А також поділилися своїми враженнями:

«Дуже тепло нас зустріли.  В Польщі дуже щирі люди, і професіонали високого рівня. Місія корисна стовідсотково, так як задача дизайнерів створювати об’єкти, інтер’єри, і завдяки таким зустрічам та виставкам розширюється кругозір, більше розумієш тренди, з’являються  нові ідеї, намагаєшся використовувати самі найновіші тенденції, які представлені були на виставці і в шоурумах, які ми відвідали під час місії. Хочу відмітити, що дуже багато уваги поляки приділяють саме естетиці та екології. Зараз на протязі двох років актуальною темою є стінові панелі. І на цій виставці їх було напевне найбільше і з різноманітних матеріалів. Ми знайшли дуже гарні панелі із пробкового матеріалу, вони абсолютно екологічно чисті, ефектно виглядають. А також за рахунок свого матеріалу мають шумопоглинаючу властивість, що дає можливість широкого використання. Матеріали для стінових панелей, які ми побачили, можна використовувати і в виробництві меблів. Завдяки своїй тонкій фактурі вони можуть створювати гнуті формі, що добавляє шику загальній картині.

Звісно, є помітні зміни в потребі замовників через війну. Якщо раніше більше увага замовників зверталася на лакшері сегмент, то наразі в пріоритеті практичність, мінімалізм і виходить на перший план ціна. Така тенденція, що дедалі більше велику увагу звертають не на зовнішній вигляд, а на якість фурнітури, матеріалів. Всі експозиції, які ми бачили на виставці та в шоурумах, а це і меблі, і текстиль, вони відповідають цим вимогам клієнтів, тому будуть дуже актуальні в Україні. Найголовніше в цій місії – це спілкування між колегами, це обмін досвідом, пошук партнерів. Будемо мати надію, що буде плідна співпраця, так як є дуже багато цікавих компаній, зокрема таких, які ще не представлені на ринку України».

Анна Дерев’янко, компанія Natural Design. Виробництво водопадів, стінових панелей, меблів, дизайн інтер’єру, дизайн меблів, виробництво меблів.

«Багато польських виробників, моделі меблів є дуже сучасні, дуже велика кількість виробів з дерева, тренди йдуть в екологію, в нордичні дизайни. М’які меблі в основному світлих кольорів, наближення до екостилю, повертається стиль 70-х.  Мета нашої компанії у цій бізнес-місії – отримати для себе нові враження, подивитися нові тренди, щось взяти для себе, познайомитися з новими партнерами, можливо заключити якісь контракти про співпрацю. Наразі поки знаходимося на стадії ознайомлення».

Тетяна Кравченко, компанія Епіцентр

Загалом всі учасники відмічають, що бізнес-місія повністю відповідала їх очікуванням та мають надію на подальші комунікації та плідну і взаємовигідну співпрацю із польськими компаніями, а також дякують за теплий прийом та підтримку з боку приймаючої сторони.

23 жовтня, неділя, близько четвертої після полудня, залізничний вокзал, місто Хелм (Польща). Попереду 12 годин до Києва, а далі багато роботи, багато невідомого і багато викликів. А поки триває активне обговорення побаченого у дружній атмосфері. У кожного і кожної у нас свій фронт, але однозначно налаштовані на Перемогу!

Олена Коцеруба

Виконавчий директор МАОМС «Асоціація Інвестиційно-привабливих громад», засновник ГО «Єдина громада – єдина мета», заступник Тетіївського міського голови 2018-2020 років, журналіст.