Як часто українські заробітчани при пошуку місця праці стають жертвами аферистів

Як часто українські заробітчани при пошуку місця праці стають жертвами аферистів

Як часто українські заробітчани при пошуку місця праці стають жертвами аферистів – у коментарі Еспресо.Захід розповів президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

“Ця проблема досить поширена, бо майже щодня з’являються нові повідомлення про обманутих шукачів роботи. Жертвами шахраїв щороку стають десятки тисяч українців, і цього достатньо, аби серйозно ставитись до цього питання. Найпоширенішим видом шахрайства є обіцянка влаштувати на високооплачувану роботу в розвинутій багатій країні, де нібито можна без знання місцевої мови та без спеціального фаху заробляти великі гроші, наприклад, 3-5 тисяч євро на місяць. Для того, щоб потрапити на цю роботу, потрібно лише оплатити «послуги» компанії-шахрая, які складають приблизно 500-1500 доларів США. Людина починає рахувати, що вона відпрацює витрачені гроші дуже швидко, адже в неї буде велика зарплата, і сплачує шахраям наперед. Через деякий час компанія-посередник зникає, і люди залишаються ошуканими”, – розповів він.
За його інформацією, під час пандемії в цілому кількість шахрайств знизилася, бо найбільш цікаві країни, куди хочуть потрапити на роботу українці – Німеччина, Швеція, Італія, Ізраїль, Бельгія, США і т.п., закрилися для трудових мігрантів. Більшість шахраїв пропонують роботу саме в цих країнах, беруть гроші наперед, а потім зникають. Крім того, взагалі зменшилася кількість нелегально влаштованих українців за кордоном, бо необхідність проходження двотижневого карантину під контролем місцевої поліції значно дисциплінує людей. Але все одно знаходяться українці, які вірять шахраям, купляють підроблені документи чи намагаються отримати, наприклад, польську робочу візу, і на свій страх і ризик їхати працювати нелегально в іншу країну.
Василь Воскобойник

Президент всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування