Заробітчани, карантин і напівзакритий кордон: як пандемія вплинула на українських заробітчан у Польщі

Заробітчани, карантин і напівзакритий кордон: як пандемія вплинула на українських заробітчан у Польщі

Поспілкувався з шановною Крістіною Зеленюк з “Сегодня” на деякі актуальні теми польсько-українських відносин.

“Про проблеми з перетином кордону, можливість повернення українських заробітчан додому та безробіття, яке може сколихнути саму Польщу, сайт “Сьогодні” поговорив з першим віцепрезидентом Польсько-української господарчої палати Олегом Дубішем.”

“Україна для поляків – це 16-й партнер за оборотом. Німці – основний партнер поляків. У 2018 році було 63,1 млрд євро польського експорту до Німеччини. Товарооборот (експорт та імпорт. – Авт.) з Україною, за польськими даними, – 9 млрд євро. Все залежатиме від того, як буде складатися ситуація у світі, зокрема у Німеччині, Чехії, Великій Британії, Італії та інших країнах, які найбільше постраждали від коронавірусу. Що відбувається сьогодні? Ми розуміємо, що європейська економіка падає на 7-7,5%, в тому числі падають німці (за деякими експертними даними, відповідний спад польської економіки очікується на рівні 4%. – Авт.). Німеччина – основний інвестор для Польщі. І коли зібрати всі ці фактори непевності докупи, ми розуміємо, що ситуація на польському ринку буде змінюватися. Не зараз. Взагалі ефект від пандемії я би прогнозував протягом двох років, і невідомо, у що ми увійдемо. Вже зараз поважні польські економісти говорять про можливе безробіття в Польщі на рівні 1,5-2 млн поляків.”

“Захід буде переносити виробництва з Китаю, шукаючи «китайців» довкола. Україна в кооперації з поляками може налагодити співпрацю і прилаштувати свої робочі руки”

https://www.segodnya.ua/ua/ukraine/ukraincy-v-polshe-mogut-li-nashi-rabochie-vernutsya-domoy-i-est-li-zapret-na-vyezd-1443344.html?fbclid=IwAR1dBwfAP8PkwAJtkmD2nGKGhHz-aKDdLirNu8V0qeghzf3GqRW7w6XFlb8

Олег Дубіш

Голова Правління БО «Благодійний фонд Польсько-Українського партнерства», Голова Ради Польсько-Української Господарчої Палати