100 музичних творів прозвучить у 100-річчя повернення незалежності
http://external.polskieradio.pl/files/a3dfe4fe-a496-47c1-a87e-8c56555604f9.file

100 музичних творів прозвучить у 100-річчя повернення незалежності

З нагоди роковин повернення незалежності Польщі відбудеться виконання 100 польських музичних творів. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Цього року виповнюється 100 років від повернення незалежності Польщі. З цієї нагоди будуть записані і виконані 100 польських музичних творів. 11 листопада 2018 року на 22 естрадах, з яких 11 – за кордоном, прозвучить сотня творів польської музики, що були написані від 1918 року дотепер. Тоді ж передбачено прем’єру альбому з 36 дисків у проекті Польського музичного видавництва «100 на 100. Музичні декади свободи».

Віце-прем’єр, міністр культури і національної спадщини Польщі Пйотр Ґлінський заявив, що це один з флагманських музичних проектів у роковини повернення незалежності. «Можливо, найважливіший. Завдяки вражаючій концепції проекту та спектрові його дії це унікальний захід у міжнародному масштабі. Нікому перед нами не спала на думку така неймовірна ідея і ніхто не наважився зреалізувати її, а додатково ще профінансувати», – сказав очільник Міністерства культури. Як додав, урочистим підсумком проекту будуть концерти 11 листопада цього року, у Свято незалежності. «В 11 найважливіших музичних установах у Польщі й на 11 престижних естрадах у світі прозвучить польська музика 20 і 21 століть. Наші запрошення прийняли найкращі оркестри та хори», – сказав віце-прем’єр Пйотр Ґлінський.

Визначну роль у цьому заході відіграє Польське радіо. Національний оркестр Польського радіо, Польський радіооркестр, Камерний оркестр «Амадеус» та Хор Польського радіо брали участь у записі 60 нових творів зі списку «100 на 100». Інші записи походять, зокрема, з архівів Польського радіо. Більшість концертів 11 листопада звучатимуть в ефірі у Польщі і за її межами.

Серед підібраних на цю нагоду творів є музика таких композиторів, як Кароль Шимановський, Вітольд Лютославський, Анджей Пануфнік, Ґражина Бацевич, Кшиштоф Пендерецький, Казімєж Сероцький, Генрик Міколай Ґурецький, Войцєх Кіляр, Зиґмунт Краузе, Еуґеніуш Кнапік, Павел Микєтин, Аґата Зубель.

IAR/Н.Б.