11 квітня оголосять позицію генерального речника Суду ЄС у справі Польщі
maxpixel.net /CC0 Public Domain

11 квітня оголосять позицію генерального речника Суду ЄС у справі Польщі

Єврокомісія відмовилася відкликати скаргу на Польщу із Суду ЄС попри внесені зміни до Закону про Верховний суд. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

11 квітня стане відомою оцінка генерального речника Суду Європейського Союзу щодо польського Закону про Верховний суд. Про це повідомили на завершення процесу у Люксембурзі щодо скарги Європейської комісії на Польщу за положення, що набули чинності минулого року і відправляли частину суддів на пенсію. Потім їх було змінено згідно із рекомендаціями Єврокомісії, але вона не відкликала своєї скарги, попри внесені поправки.

Уповноважений Єврокомісії Саулюс Лукас Каледа підтримав усі звинувачення від квітня минулого року щодо польського закону. Він пояснив, що він відбулося порушення євросоюзного законодавства та гарантій незалежності судів.

Представник Комісії повідомив, що розв’язання цього питання є фундаментальним інтересом цілого Європейського Союзу. «Скарга стосується системних гарантій незалежності Верховного суду, а також єврсооюзного», – сказав уповноважений ЄК. Він додав, що Брюссель не ставить під сумнів компетенції держав ЄС щодо організації правосуддя.

Брюссель чекає на остаточний вирок, бо вважає, що Польща порушила тоді законодавство ЄС і має сумніви, чи сумнівні положення не вернуться у тій чи іншій формі. Комісія очікує також на інтерпретацію суперечки довкола юрисдикції щодо того, чи може вона втручатися у систему правосуддя. Польща вважає, що судова реформа – це відповідальність національних органів влади.

Вирок Великої палати Суду ЄС, у склад якої входить 15 суддів, слід чекати у травні. Позиції генеральних речників зазвичай є пропозиціями для суддів, які можуть, але не мусять, використовувати ці оцінки, хоча у більшості випадків вони їх підтримують.

IAR/Т.А.