21 жовтня у Польщі пройдуть місцеві вибори
https://www.wroclaw.pl/portal/files/news/wybory-samorzadowe-2018-4.jpg

21 жовтня у Польщі пройдуть місцеві вибори

Вже через тиждень (у неділю, 21 жовтня) у Польщі пройдуть вибори до місцевих влад! Згідно із розпорядженням прем’єр-міністра Матеуша Моравєцького, самоврядні вибори у Польщі відбудуться 21 жовтня. Це означає, що другий тур виборів війтів, бургомістрів та мерів міст пройде 4 листопада. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Під час самоврядних виборів у Польщі ті, хто має право голосу, вибирають своїх представників до рад ґмін, повітів, воєводських сеймиків, а також війтів, бургомістрів та мерів міст. Крім того, мешканці міст  голосуватимуть також за кандидатів на виборах до рад районів.

Згідно з найновішими змінами до Виборчого кодексу Польщі, каденція органів територіального самоврядування продовжена з 4 до 5 років. Нові правила вводять також, зокрема, можливість двох каденцій для війтів, бургомістрів та мерів міст. У свою чергу, одномандатні виборчі округи обмежені до виборів рад ґмін, де число жителів не перевищує 20 тисяч людей.

Вроцлав, у тому ж числі, «вибере» нового мера та членів до Міської Ради на найближчі 5 років.

Інформація для виборців — громадян Польщі

Не потрібно бути зареєстрованим (прописка або мельдунок) у Вроцлаві для участі у голосуванні! Все, що потрібно, це договір оренди або право власності та проста заява-прохання про внесення до виборчого списку. Заяву слід написати в понеділок або у вівторок, оскільки обробка документів займає близько 3 робочих днів.

«Запити на додавання до реєстру виборців приймають з понеділка по п’ятницю Департаментом у цивільних справах реєстрації актів цивільного стану — Реєстр виборців, розташованого на вул. Г. Запольська (G. Zapolskiej) 4 кімнати 221, 222 і 223, з 8:00 до 17:15».

Польські громадяни можуть голосувати і балотуватися на виборах до міської ради Вроцлава, Нижньосілезького сейміку і на мера Вроцлава, за умови, що вони зареєстровані в постійному реєстрі виборців, проведеного мером Вроцлава.

Заява на включення у реєстр виборців повинна вказувати:

прізвище та ім’я,
ім’я батька
дата народження,
Номер PESEL
зареєстрована адреса виборця та постійне місце проживання або адреса останньої зареєстрованої резиденції для постійного проживання у Польщі.

Заява супроводжується:

фотокопія дійсного документа, що підтверджує особу заявника;
письмова декларація, в якій заявник вказує:
громадянство
адресу постійного проживання в районі Вроцлава.

Детальніше про вибори в Польщі можна прочитати ТУТ. 

Автор: Oksana Suprun