40 злотих на добу: для окремих категорій українців уряд продовжив виплати

40 злотих на добу: для окремих категорій українців уряд продовжив виплати

Згідно зі спецзаконом про допомогу українцям, особи, що безплатно прихистили в себе вдома біженців з України, можуть отримувати фінансову допомогу на їхнє утримання – 40 злотих на добу за одну людину. Максимально такі виплати можна отримувати протягом 120 днів з моменту прибуття до Польщі. Проте для окремих категорій українців виплати продовжили на довший термін. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Наш Вибір”.

Допомога 40 злотих на добу – що це?

Згідно зі спецзаконом від 12 березня про допомогу українцям, що постраждали від війни, кожна особа, яка за свій рахунок утримує біженців з України, тобто надає їм безплатне житло та харчування, може отримати фінансову допомогу від уряду. Розмір допомоги складає 40 злотих на добу за одну людину.

Початково допомога надавалась протягом 60 днів, проте, згідно зі змінами до закону від 27 квітня цей термін продовжили до 120 днів.

Хто може отримувати допомогу?

Отримувати допомогу на утримання біженців можуть як польські, так і українські родини, які жили в Польщі до початку війни і так само з початком російської агресії прихистили своїх родичів, друзів або невідомих людей.

Які вимоги для отримання допомоги?

Для того, щоб отримати 40 злотих на день обов’язковим є забезпечення для новоприбулих українців безплатного житла та харчування. Крім того, громадяни України, яких прихистили, повинні мати номер PESEL.

Як рахуються 120 днів? Чи допомога закінчується після 24 червня?

120 днів рахуються з моменту приїзду в Польщу. Тобто, 24 червня виплати закінчуються для тих, хто прибув до Польщі у перший день війни. Якщо ж людина приїхала, скажімо в червні, то так само зможе отримувати допомогу протягом червня-вересня.

Окремі категорії населення, які можуть отримувати допомогу більше 120 днів

Згідно з рішенням уряду, окремі категорії населення, які не можуть самі себе забезпечувати, можуть розраховувати на фінансову підтримку й надалі. Виплати продовжили для:

  • осіб з інвалідністю;
  • жінок та чоловіків пенсійного віку;
  • вагітних жінок;
  • особам, які самостійно опікуються дитиною віком до 12 місяців;
  • особам, які мають під своєю опікою принаймні 3 дітей.

Як подати заявку на допомогу?

Заявку на отримання допомоги потрібно скласти в органах місцевого самоврядування (міський раді або раді гміни). На місці доступні спеціальні форми, які необхідно заповнити. Після складання заявки, місцева адміністрація може перевірити умови в яких проживають особи, що втекли від війни. Зверніть увагу на те, що гроші виплачуються вже після надання житла та харчування.

А.В.

Джерело: prawo.pl