9 цікавих фактів про польську мову
https://vn.20minut.ua/img/cache/news_m/news/0004/80/cd00f8ce93a09a68c667295316e8418670d4b227.jpeg

9 цікавих фактів про польську мову

Ми вже пропонували читачам кілька дієвих методів вивчення польської мови. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Робота в Польщі.

Ми вже пропонували читачам кілька дієвих методів вивчення польської мови. На цьому тижні в продовження теми розповімо декілька цікавих фактів про польську мову, які, напевно, допоможуть вам її освоїти в подальшому.
1. У всьому світі польською мовою розмовляють приблизно 50 мільйонів осіб! Звичайно, більшість з них проживає в Польщі, але великі польськомовні спільноти можна знайти в США, Канаді, Великобританії, Ізраїлі, Аргентині, Бразилії чи Білорусі. З людьми, які говорять польською можна також зустрітися в Данії, Естонії, Сербії чи Новій Зеландії.
2. Польська абетка виникла на базі латинського алфавіту й складається з 32 букв, однак 9 із них немає ні в одному іншому алфавіті. Це букви ą, ć, ę, ł, ń ó, ś, ż, ż. І хоча це ті самі «szeleszczące» літери, які «забирають сон» у іноземців, поляки до них мають особливу слабкість. Доказом цього є організований в 2010 році конкурс на найкрасивіше польське слово. Перемога в конкурсі дісталася слову «źdźbło» (травинка). Цікавими також виявилися слова «szept», «brzdęk» i «szeleścić».
3. Згідно з трьома джерелами: інтернетом, громадською думкою та американськими вченими, польська мова є однією з найскладніших мов у світі. Однак освоїти її цілком реально, головне, захотіти.
4. У польській мові присутня «міжмовна енантіосемія». Цей термін служить для позначення ситуації, коли одне слово має два протилежних значення з урахуванням переведення на іншу мову. Наприклад, польське uroda означає «краса», woń – «запах, аромат», zapominać – «забувати».
5. За часів Наполеона великий вплив на польську мала французька мова. Доказ тому – велика кількість запозичених слів. Наприклад, ekran (écran – екран), rekin (requin – акула), meble (meuble – меблі), fotel (fauteuil – крісло), plaża (plage – пляж) і koszmar (cauchemard – кошмар). Деякі географічні назви також були запозичені з французької мови. Наприклад, Żoliborz (jolibord – прекрасний берег), Mokotów (moncoteau – мій котедж) і Żyrardów (від імені Girard) – передмістя Варшави.
6. Перша спроба систематизувати польську мову була зроблена в 1440 році, коли був складений перший граматичний довідник. Тоді ж починають з’являтися й перші літературні твори. Перша книгa польською мовою – переклад Біблії з латинської мови – була видана в 1561 році.
7. До недавнього часу вважалося, що в польській мові 5 діалектів: великопольский, малопольський, мазовецький, силезький і кашубський. Однак останній все частіше стали відносити до окремої регіональної мови. За різними даними кашубською говіркою розмавляють від 50 до 500 тисяч осіб. При цьому кашубська мова належить до числа зникаючих мов.
8. Найдовшим словом у польській мові вважається «konstantynopolitańczykowianeczkówna». Воно означає «незаміжня дочка жителя Константинополя» і було придумано як жарт. Взагалі польська мова багата на подібні незвичайні вислови, містить чимало оригінальних прислів’їв і приказок і добре підходить для гри зі словами. А ще вона вирізняється багатющою нецензурною лексикою, в цьому питанні польська значно перевершує багато інших мов, включаючи російську.
9. Поляки активно використовують у повсякденній мові всілякі зменшувально-пестливі слова. Причому застосовують їх не тільки по відношенню до близьких, але також і до незнайомих людей або навіть предметів. Наприклад, офіціант може запропонувати вам не кава (kawa), а кофейку («kawusia»).