"Алло, сусід живе невідповідно до своїх достатків!"  Поляки доносять один на одного!

“Алло, сусід живе невідповідно до своїх достатків!” Поляки доносять один на одного!

Громадяни Польщі масово доносять на сусідів. Поляки все частіше «здають» своїх сусідів та знайомих, які, на їхню думку, несправедливо нажили майно. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на in Poland.

«Uprzejmie donoszę»…

Поляки все більше охоче пишуть доноси в інспекції соціального забезпечення та праці, ZUS, податкову, та поліцію. За останні роки в держустанови було надіслано масу анонімних доносів. Головним чином на сусідів, членів сім’ї або … конкурентів у бізнесі. З кожним роком кількість таких листів зростає, хоча управління не обов’язково розглядають кожен донос.

«У сусідки занадто багато грошей», «колишній чоловік має новий Мерседес», — це лише кілька прикладів повідомлень, надісланих різним установам.

Такі люди можуть, наприклад, відправляти листом на так звану “чорну бухгалтерію” — секретні документи компанії, які ніхто не повинен бачити”, — повідомляє портал money.pl. Це найпростіший спосіб знайти порушення.

Часто мотивом доносів є особиста неприязнь — наприклад на колишнього партнера чи працедавця. У таких листах часто долучають фотографії, копії документів або роздруківки з соціальних медіа. Проте, в таких ситуаціях інформація не завжди достовірна, крім того — це протизаконно.

Ви не вмієте писати донос? Бланк можна знайти в Інтернеті

Готові бланки доносів для податкової служби або ZUS можна легко знайти в Інтернеті. У 2017 році Державна інспекція праці отримала майже 7 тисяч доносів. Якщо ця тенденція продовжиться, то цього року буде близько восьми тисяч.

За оцінками журналістів, щорічно до податкових органів потрапляють кілька десятків тисяч доносів. Найбільше поляки доносять на своїх в Мазовецькому воєводстві — близько 6,5 тисяч листів в рік. У інших воєводствах це число принаймні на половину менше (2,5-3,5 тис). Як повідомляє портал money.pl, найменше число доносів у Вармінсько-Мазурському воєводстві — 1,5 тис.

Деякі з листів були анонімними, але якщо їх підписати — завдяки цьому буде легше дізнатися, що сталося з заявкою. Неважлива форма повідомлення — це може бути телефон або електронна пошта, хоча чиновники визнають, що у них є й рукописні листи.

Чи використовують чиновники доноси? Звичайно, так. Вони є джерелом інформації і часто вказують напрямок контролю. Більше того, жодна інформація не може бути відкинута.

У Польщі ставлення до інформаторів неоднозначне Може це і свідома громадська позиція, але водночас ця акція не є джерелом гордості, а скоріше чимось ганебним.