Анджей Дуда нагадав у РБ ООН про Україну та смоленську катастрофу
http://external.polskieradio.pl/files/a13de593-6389-4b04-a74a-d555598438db.file

Анджей Дуда нагадав у РБ ООН про Україну та смоленську катастрофу

Президент Польщі наголосив на порушенні Росією міжнародного права у справі України та смоленської трагедії. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

«Я наголошував передусім на тому, що міжнародне право повинно дотримуватися і у зв’язку з цим загалом дотримання права у міжнародних відносинах має важливе значення. Я переконаний, що у справі з’ясування причин смоленської трагедії відбувається порушення права», – сказав у розмові з радіо RMF FM президент Польщі Анджей Дуда.

Вчора Анджей Дуда, як перший президент Польщі, провів у штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку відкриту дискусію на високому рівні на тему ролі міжнародного права для збереження миру та безпеки у світі. При цій нагоді пролунали важливі слова про катастрофу у Смоленську.

«Для тих, хто шукає справедливість, право мусить бути силою, що підтримує, серед іншого, сучасні розслідування наприклад у справі повного з’ясування причин катастрофи літака у Смоленську», – зазначив він.

Президент пояснив, чому він порушив питання смоленської катастрофи.

«Пам’ятаймо про те, що як уламки літака, так і чорні скриньки є польською власністю, а їх постійно утримує Росія. Тому принаймні щодо цього є проблеми у міжнародних відносинах і у зв’язку з цим, про що я говорив раніше, я підняв цю тему на формі Ради безпеки ООН, аби дати чітко зрозуміти представникам та лідерам держав, які нині представлені у цьому органі і загалом в ООН, що ця проблема є і це справжня проблема у відносинах між Польщею та Росією. Крім того, це не єдине застереження щодо Росії у справі дотримання міжнародного права, бо не тільки я, але також пані міністр з Великої Британії дуже чітко наголосила на проблемі війни в Україні, проблемі окупації Криму та присутності сепаратистів на терені Донбасу, Лунганська, яких підтримує Рсоія. Це пробелми, про які ми хочемо говорити», – підкерслив Дуда.

Вчора президент Польщі також нагадав про воєнні репарації від Німеччини. Як сказав він у розмові з RMF FM, «питання воєнних репарація просте: якщо хтось поичнає війну, якщо хтось на когось напав, якщо хтось вбив багато громадян та зруйнував і пограбував країну, то він повинен за заплатити».

Також президент Польщі на форумі Ради безпеки ООН заявив, що Варшава підтримує ідею відправити в Україну миротворчі сили.

rmf24.pl, niezależna.pl/Т.А.