Анджей Дуда: Польща підтримує ідею миротворців ООН в Україні
http://external.polskieradio.pl/files/cfd1af26-7227-4c9f-98b2-447458695d24.file

Анджей Дуда: Польща підтримує ідею миротворців ООН в Україні

Президент Польщі на форумі Ради безпеки ООН заявив, що Варшава підтримує ідею відправити в Україну миротворчі сили. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Президент Польщі Анджей Дуда відкрив у Нью-Йорку дебати на форумі Ради безпеки ООН, присвячені ролі міжнародного права в підтриманні миру та безпеки. Польща цього місяця головує в Раді безпеки ООН. До участі в дискусії зголосилося майже 70 країн.

У своїй промові польський очільник, зокрема, ствердив: «Немає миру без права. Міжнародне право залишається найсильнішим інструментом цивілізованих країн для забезпечення тривалого миру, заснованого на довірі та нормах і цінностях, які визнають усі сторони».

Президент Анджей Дуда наголосив на тому, що незаконна анексія Криму Росією та дії сепаратистів на Донбасі не були б можливими без сильної підтримки ззовні. За словами польського очільника, ця ситуація є викликом для безпеки всієї Європи.
«Польща підтримує ідею відправити миротворчі сили Організації Об’єднаних Націй в Україну. Така місія не повинна обмежуватися захистом співробітників ОБСЄ, а повинна охоплювати всю територію конфлікту, включно з українсько-російським кордоном», – заявив президент Польщі Анджей Дуда.

Польський президент нагадав також про заморожені конфлікти в Грузії, Молдові та Нагірному Карабаху.

У своєму виступі на форумі Ради безпеки ООН Анджей Дуда висловився теж про сиутацію в Сирії. За його словами, «безкарність відповідальних за хімічні атаки в цій країні суперечить міжнародному праву» і «підриває мирний процес та нашу спільну безпеку». За його словами, такі злочини ніколи не повинні повторитися.

Глава Польщі закликав до відновлення ізраїльсько-палестинських переговорів і підтримав дипломатичні заходи з метою денуклеаризації Корейського півострова.

Польща стала непостійним членом Ради безпеки ООН 1 січня цього року і залишатиметься на цьому посту до кінця грудня 2019 року. А 1 травня польська сторона почала головування в Раді безпеки ООН.