Анджей Дуда: Польща зробить усе, щоб Молдова якнайшвидше приєдналася до ЄС
Перший праворуч – президент Польщі Анджей Дуда. Кишинів, 27 серпня 2021 року Foto: PAP/Marcin Obara

Анджей Дуда: Польща зробить усе, щоб Молдова якнайшвидше приєдналася до ЄС

Польський президент взяв участь у святкуванні 30-річчя проголошення незалежності Молдови. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Президент Анджей Дуда, який перебуває з візитом у Молдові, заявив, що Польща зробить усе, щоб Молдова якнайшвидше приєдналася до Європейського Союзу. На спільній прес-конференції після зустрічі з президентами України, Румунії та Молдови в Кишиневі Анджей Дуда підкреслив, що Польща є прихильницею політики відкритих дверей у ЄС – щоб приймати в ряди Євроспільноти чергові країни.

«Я наголошую на цьому завжди, коли зустрічіюся з колегами – лідерами держав Європейського Союзу – те, що Велика Британія вийшла з Європейського Союзу, не означає, що європейський проєкт закінчується. Але, щоб це показати, ми повинні прийняти до ЄС країни, які є найближче, і прагнуть до нього приєднатися. Саме в такому дусі ми сьогодні підтримуємо Молдову, прагнення молдовської влади і молдовського суспільства – як це чітко показує результат останніх виборів, і президентських, і парламентських, – у прагненні до Європейського Союзу, до європейської спільноти», – сказав президент Польщі Анджей Дуда.

При нагоді свого візиту в Молдові польський очільник відвідає вулицю президента Лєха Качинського та покладе вінок перед меморіальною дошкою, присвяченою жертам смоленської катастрофи. У програмі також візит у бібліотеці ім. Адама Міцкєвича, а наприкінці – зустріч із поляками, які проживають у Молдові, та представниками місцевих інтелектуальних і ділових середовищ.

У п’ятницю, 27 серпня президент Анджей Дуда взяв участь у святкуванні 30-річчя проголошення незалежності Молдови від СРСР.

Напередодні польський очільник розмовляв з президенткою Молдови Маєю Санду. Анджей Дуда висловив готовність підтримати реформи в Молдові, а представники влади цієї країни підтвердили можливість співпраці у сферах податкового адміністрування, оцифрування державних послуг, регіонального розвитку та сільського господарства.

IAR/Н.Б.