Анджей Дуда вшанував пам'ять Єжи Попєлюшка і заликав до єдності
http://external.polskieradio.pl/files/aaab03c9-1ad4-4614-8106-63a3b6efeb9b.file

Анджей Дуда вшанував пам’ять Єжи Попєлюшка і заликав до єдності

Президент Польщі взяв участь у заходах, приурочених до 34 роковин мученицької смерті душпастира «Солідарності». Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Президент Польщі Анджей Дуда закликав до припинення суперечок і єдності в майбутній День незалежності, як того хотів би отець Єжи Попєлюшко, який став жертвою комуністичного терору. Очільник польської держави взяв участь у урочистих заходах у Влоцлавеку, приурочених до 34 роковин мученицької смерті героя і душпастира «Солідарності».

Анджей Дуда нагадав, що в своїх проповідях Єжи Попєлюшко неодноразово закликав до єдності.

«Нехай його слова про єдність стануть для нас важливими. Особливо нині, особливо 11 листопада, коли весь наш народ буде дивитися на це 100-річчя незалежності. Прошу Вас, давайте об’єднуватися, відсунувши на бік всі суперечки. Нехай це буде наше велике спільне національне свято, як цього хотів би наш блаженний ксьондз Єжи Попєлюшко», – зазначив польський президент.

Польський лідер додав, що потрібно будувати сильну Польщу, спираючись на основи, цінності та героїв. «Ксьондз Єжи для цінностей віддав життя, аби добром перемогти зло – і переміг», – сказав президент. На його погляд, дуже важливо дивитися у минуле польської історії, але цей погляд має дозволити будувати майбутнє.

У 1981 році Єжи Попєлюшко першим відправився до страйкарів на Варшавському металургійному заводі. Згодом він був тісно пов’язаний з робітниками і профспілкою «Солідарність». Під час своїх проповідей священик критикував комуністичну систему і закликав до протестів.

Служба безпеки Польської Народної Республіки неодноразово намагалася змусити його замовкнути. 19 жовтня 1984 року Єжи Попєлюшка схопили під час подорожі з Бидґощі до Варшави і жорстоко вбили. Зникнення ксьондза призвело до масових антиурядових акцій по всій країні. Його тіло було знайдено у Віслі 30 жовтня. 3 листопада відбулися похорони.

Під час своєї останньої меси в Бидґощі Попєлюшко виступив з такими словами: «Давайте молитися, щоб ми позбулися переляку, страху, але перш за все бажання помсти».

IAR/Т.А.