Антоні Мацєревич про слова Рожанського: Проросійська пропаганда проти Польщі
http://external.polskieradio.pl/files/b88166df-ee26-43c9-8649-9cc155286af0.file

Антоні Мацєревич про слова Рожанського: Проросійська пропаганда проти Польщі

Екс-міністр оборони теж вважає, що позиція ген. Рожанського щодо баз США у Польщі спрямована проти національної безпеки. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Це проросійська, антиамериканська пропаганда, аби позбавити Польщу союзників та взаємодії Польщі зі США, а також постійних американських баз у Польщі. Це свідомі кроки проти польської держави та національної безпеки. Так вважає екс-міністр національної оборони Антоні Мацєревич, який прокоментував учорашній допис генерала Мірослава Рожанського у Twitter.

Як нагадує портал niezależna.pl, ген. Мірослав Рожанський саме під час перебування Антоні Мацєревича на посаді міністра оборони спочатку написав заяву про звільнення з професійної військової служби. Невдовзі він був звільнений і вийшов на пенсію.

Нагадаємо, Рожанський висловився на своїй сторінці у Twitter проти постійних баз США у Польщі. Він вважає, що такий об’єкт «загрожує безпеці країни». У своєму коментарі польський військовий пішов навіть на виправдання можливих агресивних дій Росії, пише niezależna.pl.

На погляд Антоні Мацєревича є дві сторони цих слів генерала Рожанського: суб’єктивна та політична.

«Суб’єктивно, звісно, Рожанський говорить неправду або через відсутність знань, або навмисне введення в оману громадськості. Так званий акт НАТО-Росія, по-перше, не має жодної юридичної сили, а, по-друге, не виключає можливості розгортання сил НАТО і США на теренах держав, котрі повернули свою незалежність від Радянського Союзу. Договір вводить тільки певні обмеження щодо кількості цих сил», – зауважив Мацєревич.

За словами екс-міністра оборони Польщі, жодні попередні домовленості, а також перемовини зі США, не загрожують перевищенням визначених обмежень.

«А тому навіть якщо розглядати цей договір як юридично обов’язковий (хоча таким він не є), немає сумнівів, що нинішні рішення саміту НАТО і те, про що ми нині домовляємося, не порушує положень цього договору. Насправді людина, котра була на посаді генерального командувача Збройних сил, повинен це розуміти. Якщо він не розуміє цього, то це свідчить тільки про рівень його непрофесійності», – зазначив Мацєревич.

Як зауважив екс-міністр, є також політична сторона слів Мірослава Рожанського.

«Це російська, антиамериканська пропаганда, аби залишити Польщу без союзників, аби не було співробітництва Польщі зі США та постійних американських баз у Польщі. Це свідомі дії проти польської держави та національної безпеки», – наголосив Антоні Мацєревич.

Екс-міністр національної оборони нагадав, що це не перші подібні висловлювання та не перші подібні дії Рожанського для послаблення польської оборони. Він нагадав, що все почалося від його незгоди на переміщення військ із західних кордонів Польщі на схід від Вісли. Крім того, військовий висловлювався проти будівництва судноплавного каналу через Віслинську косу.

Нагадаємо також, що раніше екс-командувач американськими сухопутними військами в Європі генерал Бен Годжес назвав «поганою ідеєю» можливе розгортання у Польщі постійної бази США. На його погляд, «це порушить єдність у НАТО та призведе до непотрібного посилення напруження з Росією».

niezależna.pl/Т.А.