Baltic Pipe буде – всупереч бажанням Путіна та Меркель
Спорудження польської частини газопроводу Baltic Pipe twitter.com/BalticPipe_PL

Baltic Pipe буде – всупереч бажанням Путіна та Меркель

Польський уряд хоче, щоб газопровід Baltic Pipe запустили згідно з графіком, 1 жовтня 2022 року. Проте, несподівано дозвіл скасувала данська установа. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Польські політичні сили, налаштовані на порушення енергетичного диктату Путіна в Європі, вже кількадесят років намагаються побудувати газопровід із Норвегії, почерез Данію, до Польщі. Коли в Польщі владу брали сили, прихильні наказам Москви, будову газопроводу намагалися відтермінувати.  

Теперішній уряд чинить все можливе, щоб газопровід Baltic Pipe був задіяний згідно з графіком, тобто від 1 жовтня 2022 року. Тимчасом, несподівано Данська апеляційна комісія з питань довкілля та харчування 31 травня відхилила дозвіл від 12 липня 2019 року, виданий Данським агентством охорони довкілля. Справу передано на черговий розгляд цією установою. Відхилення обґрунтовано шляхами міграції кажанів та мишей. Фірма Energinet, тобто данський оператор транзиту газу та водночас інвестор проекту Baltic Pipe, разом із згаданим агентством будуть зобов’язані підготувати новий аналіз впливу будови газопроводу на довкілля. Представник данського агентства – Нільс Бйоркбом (Niels Bjorkbom) заявив Польському пресовому агентству: «Частину цього процесу становлять громадські слухання, що тривають вісім тижнів. Розраховуємо, що перед нами близько 7-8 місяців роботи, доки ми здобудемо новий дозвіл». Фірма Energinet – з приводу рішення Данського агентства охорони довкілля – планує тимчасово зупинити будівництво наземного відрізка газопроводу, утім не можна це зробити негайно. Оператор розробляє план контрольованого, тимчасового припинення робіт. Водночас фірма веде діалог із багатьма різними виконавцями проекту Baltic Pipe з метою гарантувати безпечне призупинення робіт до моменту отримання нового дозволу.

Фірма Energinet несе відповідальність за будівництво відрізка Baltic Pipe від сполучення з газопроводом Europipe II на Північному морі, через данську наземну територію: Ютландію, острів Фюн аж по узбережжя Зеландія. Від цього місця за будівництво, також за прокладення труби по дні Балтійського моря, відповідальність несе польський оператор Gaz-System. Газопровід під морем, поміж Europipe II та узбережжям Данії прокладено за останні тижні. Данці побудували вже також значну частину наземного відрізка газопроводу. Загалом відрізок на території Данії нараховує 210 кілометрів.

Речниця фірми Gaz-System – Івона Доміняк повідомила Польське радіо, що рішення данців не вплинуло на виконування проекту польською фірмою:

«Рішення данської апеляційної комісії не має впливу на здійснення проекту Baltic Pipe фірмою Gaz-System  і хочу сказати, що стосується лише відрізка будованого компанією Energinet на наземній території у Данії».

Представниця Gaz-System сказала, що польська компанія підтримує постійний зв’язок із газотранспортним оператором Данії Energinet, який намагається вирішити всі питання:

«Компанія Energinet тепер аналізує наслідки такого рішення в контексті ведення будівельних робіт на наземній території Данії, зокрема у місцях, де живуть види тварин, що під охороною, названі у відхиленому рішенні про довкілля».

Шеф Канцелярії президента Анджея Дуди – Павел Шрот запевнив, що глава держави діятиме задля енергетичної безпеки Польщі. В інтерв’ю для польського суспільного телебачення Павел Шрот сказав, що Польща розраховує на швидке вирішення справи. Водночас він додав, що президент Дуда нагадає цю тему на найближчому саміті НАТО:

«Тут, гадаю, буде місце на обговорення паном президентом цих питань, а це вже буде дуже швидко».

Шеф Канцелярії прем’єра Матеуша Моравєцького – Міхал Дворчик повідомив, що уряд стримано аналізує становище:

«Треба проаналізувати становище, в якому ми опинилися, щоб спокійно запланувати подальші дії. Тут поспішні якісь коментарі, поспішні якісь рішення – не бажані. Не можна зразу вирішувати, що було спонукою у тій чи іншій справі. Зате, треба, звісно, це аналізувати, споглядаючи на геополітичні інтереси наших сусідів та держав, які, користуючись дипломатичною лексикою, не бажають Польщі найліпше».

Віце-міністр державних активів – Артур Собонь розраховує на вирішення проблем:

«Розраховую на те, що данський оператор виконає зобов’язання апеляційної комісії в такий спосіб, що доповнить відповідні дані, відповідні гарантії. Так, щоб комісія, яка пред’явила цього роду рішення, мала вже відповідні гарантії, що всі умови виконано. Треба водночас сказати про дві речі. Данія – також бенефіціар  Baltic Pipe, бо буде це більший імпорт, більша потужність транзиту, більша безпека для данців. Данія також зуміла твердо станути проти Nord Stream 2, захищаючи, наприклад, Україну».

Заступник міністра національної оборони – Войцєх Скуркєвич заявив, що польський уряд робитиме все можливе, щоб завершити будівництво газопроводу Baltic Pipe. На хвилях Польського радіо 24 Войцєх Скуркєвич зізнався, що рішення про скасування попереднього дозволу стосовно довкілля данським органом дивує:

«Дозволи щодо довкілля, якщо говорити про саму Данію, видано у 2019 році. Це рішення, оприлюднене тепер, доволі дивує, але думаю, що партнер польської фірми GazSystem з данської сторони – Energinet – з’ясує всі сумніви і я переконаний, що ця інвестиція надалі буде здійснюватися».

Свою думку про рішення данського органу на хвилях Польського радіо 24 висловив також депутат від Польської селянської партії – Марек Савіцький. У минулому партійний шеф Марека Савіцького – Вальдемар Павляк, як віце-прем’єр в кабміні Дональда Туска, підписав із Москвою дуже невигідний польським державним інтересам контракт на постачання російського газу. Тепер, однопартієць Павляка – Марек Савіцький, у рішенні данців про скасування попереднього дозволу добачає дії американських, а не російських структур і таким способом нав’язує слухачам в Польщі наратив, дуже вигідний інтересам Ґазпрому:

«На мою думку, питання данського протесту має, попри все, якийсь зв’язок із діями американців. Американці дбають про те, щоб, коли вже існує кілька терміналів на скраплений газ, щоб якнайбільше цього газу продати Європі, і мене це абсолютно не дивує. Зате, ми повинні насамперед подбати про те, щоб самим продукувати енергію».

Експерт сайту Biznes Alert – Войцєх Якубік сказав Польському радіо, що зарано оцінювати наслідки рішення данської влади для газопроводу Baltic Pipe. Войцєх Якубік вказав, що товариство Energinet – оператор транзитної системи, зобов’язане подати інформації про способи вирішення проблеми:

«Може, йдеться про доповнення документів, про оформлення нового клопотання. Не можна тепер вирішити, які засоби захисту треба задіяти, скільки часу треба їм присвятити, які будуть наслідки для повного графіка проекту. Зараз всі інші елементи Baltic Pipe здійснюються за планом. Надіємося, що завершиться швидким поданням документів і завершенням робіт».

Віце-міністр закордонних справ Польщі – Марцін Пшидач переконаний, що Baltic Pipe буде завершений. В інтерв’ю телебаченню Republika TV дипломат коротко нагадав історію цієї інвестиції:

«Це дуже вагомий проект. Проект Baltic Pipe, як елемент диверсифікації постачання носіїв енергії до Польщі, багато років був задумом, який треба здійснити. Щойно уряд Права і справедливості насправді довів цей проект до етапу будови. Нагадаймо, що ми могли мати цей газопровід вже багато років тому. Якби не рішення Лєшека Міллєра, багато років тому, закрити цей проект, вже віддавна ми стали б більш безпечні енергетично і менш вразливі до впливу зі сходу. Щасливо, це рішення, після перемоги на виборах у 2015 році, змінено. Нині цей проект здійснюється. Навіть якщо з’являються різного роду виклики формального характеру, бо у цьому випадку про це йдеться, я абсолютно доброї думки, я переконаний, що цей проект у своїх основних рамках буде виконаний у передбачуваний строк».

Baltic Pipe, як й термінали на скраплений газ в місті Свіноустя на польському узбережжі Балтійського моря та в Литві, становлять елементи газової інфраструктури, яка дуже невигідна Москві. Тому служби Путіна, також на території Європи, намагаються за всяку ціну призупинити будівництво газопроводу Baltic Pipe. Тим більше, що існує можливість залучити до нього також потенціал газової мережі України.

Андрій Рибалт