Біженці з України в Польщі платитимуть за проживання в масових пунктах, але не з лютого 2023
Пункт прийому біженців з України https://www.facebook.com/MSWiARP

Біженці з України в Польщі платитимуть за проживання в масових пунктах, але не з лютого 2023

Польський уряд на своєму засіданні у вівторок, 29 лютого, схвалив законопроєкт, що передбачає низку важливих змін до закону від 12 березня 2022 року про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на її території. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Я в Польщі”.

після урядового схвалення цей законопроєкт тепер потрапить на розгляд до Сейму. Детальніше, що передбачає документ і до чого біженцям з України варто готуватися, ви можете прочитати за посиланням нижче:

https://www.yavp.pl/uk/zhittya-v-polshchi/zminy-do-spetszakonu-pro-dopomohu-bizhentsiam-z-ukrainy-budut-u-seimi-z-20-lystopada-choho-chekaty-20732.html

Натомість інформуємо, що уряд вніс суттєву поправку до частини законопроєкту, яка передбачає запровадження платного проживання в пунктах масового розміщення біженців. 

Спочатку Міністерство внутрішніх справ та адміністрації Польщі пропонувало, щоб біженці з України, які проживають чи проживатимуть у таких пунктах (пансіонати, переобладнанні торгові приміщення, спортзали і т.д.) платили за це з 1 лютого 2023 року: 50% вартості за проживання там понад 120 днів. Однак у кінцевому варіанті схваленого урядом проєкті законодавчих змін замість 1 лютого фігурує дата 1 березня. Відтак проживання у пунктах масового розміщення для біженців з України стане платним на місяць пізніше. Максимальна вартість лишилася незмінною – не більше 40 зл/день, тобто 1200 злотих на місяць (при проживання довше 120 днів).

Водночас особи, які перебувають або перебуватимуть у таких пунктах довше 180 днів, платитимуть вже 75% вартості, але не більше 60 злотих на день. Для них щомісячна оплата складатиме 1800 злотих.

Ці зміни до закону передбачають, що від оплати за проживання в пунктах масового розміщення будуть звільнені біженці з України, які мають інвалідність, вагітні жінки, матері з 3-ма дітьми і більше, особи пенсійного віку.