Будівельник викрав історичну книгу з собору та приїхав до Польщі, щоб збути антикваріат

Будівельник викрав історичну книгу з собору та приїхав до Польщі, щоб збути антикваріат

Польська поліція затримала викрадача стародруку. Книга була при ньому. Наразі поліція проводить слідчі дії. Попередня вартість антикваріату оцінюється в 11 000 євро. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

25-річний будівельник з Франкфурта-на-Одері ремонтував приміщення архіву Берлінського собору. Скориставшись неуважністю духовенства вкрав з книжкової шафи цінну книгу з вісімнадцятого століття. — Будівельник не розбирався в стародруках, тому просто вибрав самий товстий примірник”, — говорить підком. Марек Лучак, з поліції в Щеціні.

Злодія затримали, коли той приїхав до Польщі, щоб продати історичну пам’ятку за 50 тисяч злотих.

Стародрук було виставленого на продаж в Інтернеті, на лот натрапили співробітники поліції KWP в Щеціні, які займаються кіберзлочинністю. Було швидко встановлено, що книга походить з крадіжки Берлінського собору, яка сталася в січні цього року. Через тиждень після завершення ремонтних робіт в приміщенні архіву духовенство помітило відсутність книги.

Під підозру попав 25-річний поляк, житель Франкфурта-на-Одері, який три роки ховався в Німеччині від польської поліції. Його вже розшукували для відбуття покарання за шахрайство та крадіжку.

Поляк приїхав на батьківщину, щоб продати книгу за 50 000 зл. І тоді його затримали просто в аеропорту. У його рюкзаку лежала цінна церковна книга. — Вона була в хорошому стані, неушкоджена”, — додає Марек Лучак.

Чоловік визнав себе винним у крадіжці. Затриманий пояснив, що взяв саме цю книгу, тому що вона була найтовстішою. Стародрук товщиною 13 сантиметрів і вагою 4 кілограми містить історичні та реєстраційні документи парафії в Шведті 1700-1909 рр. — Це цінне джерело інформації для істориків або ентузіастів місцевої історії”, — визнає поліцейський. Балансова вартість антикваріату оцінюється в 11,000 євро.

25-річний чоловік почув звинувачення у крадіжці. Його заарештували. Книга незабаром повернеться до Берлінського собору.