Чи в Білостоці постане український клас?
http://www.nasze-slowo.pl/wp-content/uploads/2018/05/LL_Haraburda2_1024x768.jpg

Чи в Білостоці постане український клас?

Наступного навчального року в білостоцькій початковій школі № 9 буде створено український клас, якщо до нього запишуться принаймні семеро учнів. На цю тему розмовляємо з директоркою школи Едитою Гарабурдою. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Наше Слово.

Пані директорко, як з’явилася ідея заснування у вашій школі українського класу?

Відповідаючи на очікування суспільства й аналізуючи дослідження ринку праці, пов’язаного з напливом еміґрантів з України, ми подумали, що доречним буде утворити в нашій школі український клас. Ми слідкуємо за ринком праці в Польщі і бачимо, що він потребує працівників зі знанням української мови. На мою думку, навчання української мови – це майбутні компетенції молоді.

Підляшшя – мультикультурний реґіон. Крім того, у школі, починаючи від 2013 р., вже відбуваються заняття з української мови. Вони організовані у міжшкільному пункті навчання, до якого після своїх уроків приїжджають учні різного віку з усього міста. В пункті навчається навіть старша молодь. Крім того, у нашій школі проводить репетиції український ансамбль «Добрина».

Ми підтримуємо українців. У школі вчиться приблизно десятеро дітей з України. Ведемо для них додаткові уроки польської мови. Відбуваються також заняття, які мають на меті презентувати українську культуру. Це виступи ансамблю «Добрина», концерти і майстер-класи з нагоди Різдва та Великодня.

Ми хочемо відкрити український клас для дітей, які почнуть навчання в нашій школі. Це буде клас із додатковим вивченням української мови (три години уроків рідної мови на тиждень).

У Білостоці поки що немає такого українського класу, хоч є навчання української мови у громадській початковій школі св. Кирила і Методія та міжшкільних пунктах, зате вже віддавна є білоруські класи. Тому я й подумала, що створення класу з вивченням української мови буде гарною ідеєю.

Хто зможе вчитися в українському класі?

Клас з українською мовою – це перший клас початкової школи. Заняття в ньому будуть відбуватися за основним навчальним планом початкової освіти, який буде в кожному іншому класі школи № 9, за винятком класу з елементами педагогіки Монтессорі.

Український клас – це клас, розрахований на дітей, які мають українське походження, батькам яких залежить на тому, щоб їхні діти розмовляли українською мовою та підтримали зв’язок з предками, їхніми традиціями і культурою.

Крім місцевих українців, ми розраховуємо на дітей іноземців, громадян України, які щораз частіше приїжджають до Польщі. Ми хочемо їх інтеґрувати. Ці діти будуть вчитися польської мови, але отримають підтримку, щоб не забули рідної української мови. Я думаю, це буде добрий приклад мультикультурності і формування толерантності. А нам залежить у школі також на такій компетентності.

Чи в українському класі зможуть вчитися лише українські діти?

Ні, не лише вони. Ми заохочуємо всіх дітей, а не тільки тих, хто має українське коріння. Можливо, хтось подумає, що, з огляду на потреби ринку праці, українська мова стане мовою майбутнього. Думаю, що український клас – це клас, про який повинні подумати всі батьки.

Які умови мають бути виконані, щоб такий клас почав існувати?

Щоб з вересня 2018 р. почав працювати український клас, потрібно мінімум семеро дітей, які захочуть вивчати українську мову. Це основна умова.

Що, крім навчання рідної української мови, ви пропонуєте дітям, які почнуть вчитися в українському класі?

У школі багатий спектр додаткових занять. А особливо ми зосередилися на питанні програмування і кодування. Це важливий елемент сьогоднішньої освіти. Також і діти українського класу будуть цього вчитися.

Батьки, зацікавлені навчанням своїх дітей у такому класі, повинні також знати, що наша школа дуже добре обладнана. Тут хороша спортивна база. Без сумніву, це школа, якою варто зацікавитися, до якої варто записати своїх дітей. Крім того, вона знаходиться у самому центрі міста.

Протягом якого часу батьки можуть вирішити, чи записати дітей до українського класу?

Додатковий набір учнів продовжений до кінця липня. Вистачить прийти і написати заяву. Приймемо кожну дитину, яка захоче вчитися в українському класі.