Чим загрожує вживання алкоголю на роботі в Польщі?

Чим загрожує вживання алкоголю на роботі в Польщі?

Ще кілька років тому в Польщі вживання алкоголю на роботі було великою проблемою в багатьох компаніях. У деяких фабриках перед входом можна було спостерігати написи, які попереджали про те, що не можна входити на територію, якщо ви перебуваєте під впливом алкоголю або в стані похмілля. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Інші таблички нагадували, що вживання алкоголю на роботі також строго заборонено. У сьогоднішні дні, співробітників в стані алкогольного сп’яніння можна зустріти рідше протягом робочого дня, але варто пам’ятати про те, які наслідки чекатимуть, якщо ви прийдете на роботу «пропустив стаканчик».

ЩО МИ МОЖЕ ЗНАЙТИ ПРО ЦЮ ПРОБЛЕМУ В ПОЛЬСЬКОМУ ЗАКОНОДАВСТВІ?

У польському Законодавстві про виховання тверезості і боротьбі з алкоголізмом 1982 року є стаття 17, в якій чітко говориться, що “менеджер на робочому місці або уповноважена ним особа зобов’язана не допускати працівника до роботи, якщо є обґрунтовані підозри, що він / вона приступили до роботи після вживання алкоголю або вживали алкоголь під час роботи”.

ПОЛЬСЬКІ КОМПАНІЇ ПЕРЕВІРЯЮТЬ ТВЕРЕЗІСТЬ СПІВРОБІТНИКІВ ПЕРЕД АБО ПІД ЧАС РОБОТИ

Слід пам’ятати, що роботодавець повинен перевірити і довести співробітникові, що він находиться в стані алкогольного сп’яніння, тому що однієї підозри і «методу на нюх» недостатньо. Звичайно, менеджер може попросити працівника пройти тест на алкотестері, але не кожна фірма має його. Проте, підозрюваний працівник в можливо не тверезим стані може не погодитися проходити подібні процедури, і ніякий менеджер, директор або голова не зможе змусити його зробити це. Але, якщо на заводі стався нещасний випадок, тоді ніхто не може відмовитися від проходження подібного тесту.

Проте власники компанії можуть викликати поліцію, яка перевірить стан “веселих” співробітників. Варто взяти до уваги, що ніхто не зможе відмовити співробітникам спеціальних служб в проходженні такого тесту. Якщо алкотестер показує, що співробітник все таки вживав алкоголь (в Польщі вважається, що рівень алкоголю після вживання становить від 0,2 до 0,5 проміле, а людина в нетверезому стані вважається тоді, коли рівень перевищує 0,5 проміле), то роботодавець, в доповнення до негайного усунення такого співробітника з місця праці і невиплати винагороди, може звільнити такого кандидата, оскільки така поведінка може розглядатися як серйозне порушення службових обов’язків, тягне за собою дисциплінарне звільнення. Більш м’яке покарання – догана із записом в трудовій книжці і в системі роботодавця.

Пити на роботі та перед роботою – це погана ідея. Одного пива достатньо, щоб роботодавець і поліція привели до суворих наслідків, включаючи дисциплінарне звільнення, після якого жодна компанія не працевлаштує такого працівника, виставить штрафи або навіть може привезти до тимчасового тюремного ув’язнення.

Докладніше про штрафи за вживання алкоголю в Польщі можна прочитати ТУТ.

Джерело: www.easysend.pl