Чому біженці втрачають статус UKR при виїзді з Польщі на кілька днів? ZUS пояснив і дав пораду
Фото ілюстративне Adobe Stock

Чому біженці втрачають статус UKR при виїзді з Польщі на кілька днів? ZUS пояснив і дав пораду

Все більше біженців з України перестають отримувати соцвиплати від ZUS не порушуючи законів: виїхали з Польщі всього на кілька днів, повернулися, однак статус UKR все одно втрачають. Це пов’язано з нововведенням, яке почало діти з 28 січня 2023 року. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Я в Польщі”.

До 27 січня 2023 року діяло положення, згідно з яким інформацію про дату виїзду біженців України з Польщі ZUS міг отримати тільки від прикордонної служби. При цьому така інформація надавалася не раніше, ніж через 30 днів після перетину людиною кордону. Відтак біженці могли повернутися протягом цих 30 днів назад й зберегти за собою статус UKR.

Починаючи з 28 січня, почали діяти нові правила: польський ZUS отримав доступ до реєстру прикордонної служби, а разом з ним і до інформації про дату виїзду громадян України. Після цього там почали скасовувати належні соцвиплати біженцям фактично з моменту їхнього виїзду з Польщі. Така ситуація спричинила те, що багато громадян України без свого відома втрачають статус UKR й привілеї, які він надає, навіть повернувшись назад протягом 30 днів. У ZUS пояснили, чому так відбувається.

Прикордонна служба фіксує лише виїзди громадян України з Польщі, але не фіксує у відповідному реєстрі їхнє повернення. Відтак ZUS не бачить жодної інформації про повторний в’їзд цих людей до Польщі. Через це, навіть вклавшись у дозволені законом 30 днів, біженці втрачають статус UKR й виплати допомог на дітей від ZUS у рамках програм “500+” чи “Родинний капітал”.

Бувають також випадки, коли в реєстрі є інформація про повернення до Польщі лише однієї української дитини. Це при тому, що насправді повернулися й її брати чи сестри і це підтверджується тим, що вони відвідують польську школу. Однак через відсутність інформації в реєстрі ZUS не може поновити виплати допомог. 

Що робити, аби не втратити статус UKR при виїзді з Польщі на менше, ніж 30 днів?

ZUS Польщі радить біженцям з України повідомляти про своє повернення. Навіть, якщо з моменту виїзду не минуло 30 днів. Зробити це можна, прийшовши особисто до установи за місцем проживання, або скориставшись іншими варіантами (мейл, телефон). Якщо ви не зовсім добре володієте польською, то можна скористатися “гарячою лінією” українською за телефоном 22 444 02 55. Інфолінія доступна в робочі дні: з понеділка по п’ятницю з 8:00 до 18:00. Також можна написати листа з питанням щодо виплат чи статусу UKR на електронну адресу [email protected].

При кожному перетині польсько-українського кордону на підставі електронного документу в мобільному додатку “Дія пл” просіть прикордонників ставити також штампи в ваш закордонний паспорт. Так буде легше довести, що ви перебували за межами Польщі менше 30 днів.

При кожному поверненні до Польщі після відсутності тут протягом певного часу ви можете самостійно перевірити, чи часом не втратили статус UKR. Зробити це можна в режимі онлайн і за кілька кліків. Детальніше, за посиланням нижче:

Нагадаємо також, що в польському ZUS підрахували, що біженцям з України було неправомірно виплачено приблизно 2 млн злотих. Йдеться про виплати допомог на дітей (по програмах “500+”, “Сімейний капітал”) для осіб, які виїхали з Польщі, однак не повідомили про це ZUS або повідомили невчасно. Відтак їм продовжували надходити кошти на банківські рахунки, хоча вони й втратили право для отримання допомог після свого виїзду. Саме через такі випадки й були запроваджені нововведення щодо відкриття для ZUS доступу до інформації прикордонників про дати виїздів біженців з України з Польщі.