Дефіцит трудових мігрантів у Польщі не зменшується, але й нових робочих місць не додається

Дефіцит трудових мігрантів у Польщі не зменшується, але й нових робочих місць не додається

Зарплати в Польщі у поточному році зростатимуть, але не так швидко, як це було раніше. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Фахівці припускають, що заробітки трудових мігрантів будуть вищі на 6-6.5%. Але багато в чому динаміка зростання зарплат буде залежати від дефіциту робочої сили, в країні стає все більше, — повідомляє politeka.net

У минулому році в Польщі заробітні плати оновили рекорд і вийшли на максимальне значення за останні 10 років. Виплати збільшилися не тільки у великих компаніях, але й в бюджетному секторі.

Тепер обсяг польського ринку праці оцінюється приблизно в 9500000 працівників, а середня зарплата за місяць в 2018 році склала 4585 злотих. Номінально це на 7% більше, ніж роком раніше, а з урахуванням інфляції — на 5,3%. Обидва показники виявилися найвищими з 2008 року. Але, як пояснює головний економіст Федерації польських підприємців Лукаш Козловські, така тенденція в 2019 році почне сповільнюватися.

За словами фахівця Польської конфедерації «Левіатан» Моніки Федорчук, на польському ринку помітно зниження попиту на просту низько кваліфіковану роботу. Великих інвестицій, які дали поштовх для робочих місць, в Польщі не вистачає. А це теж буде знижувати темпи зростання зарплати.

Повідомляється, що більше третини українців працює на промислових підприємствах — близько 549 тис. Майже триста тисяч осіб працюють на будівництві, а 240 000 знайшли собі місце в адміністративній та допоміжної діяльності. Ще 170 000 осіб працюють у транспортній сфері послуг і торговельної діяльності.

Фото: pixabay.com