День польсько-української солідарності !!!
http://nashapolsha.com.ua/wp-content/uploads/2018/05/5237_Dzie-Solidarno-ci-Polsko-Ukrai-skiej-1.jpg

День польсько-української солідарності !!!

В цьому році виповнюється сто років Незалежності Польщі. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Наша Польща.

В цьому році виповнюється сто років Незалежності Польщі. Не було б цієї перемоги, якби не героїзм солдатів Української Народної Республіки (URL), які разом з поляками захищали в серпні 1920 року Львів та Zamosc від кінної армії Будьонного, тим самим даючи Пілсудському час, на відоме «чудо на Віслі», яке врятувало від комуністичного вторгнення Варшаву, Польщу та інші країни Європи.
Польсько-українська солідарність не порожнє гасло і в сучасності. Поляки підтримували українців під час обидвох майданів.
Вважаємо, що ескалація конфлікту щодо спільної історії, виділення тільки темних її сторінок і випадків, пов’язаних зі знищенням місць пам’яті в обох країнах, не служить примиренню та співробітництву сусідніх народів.
Крім того, випадки націоналістичних і антиукраїнських інцидентів, спрямовані проти представників української громади, не повинні закривати очі на те, що є доброго між нашими народами.
Пам’ятні та унікальні періоди польсько-української солідарності повинні гідно вшануватись. Маємо намір, відповісти на жести поваги від українських місцевих влад, котрі в березні цього року у Львові на честь польського діяча та почесного громадянина Львова Яцека Куроня назвали площу біля Генерального консульства Польщі. Ім’ям Івана Павла ІІ названі вулиці у Києві, Хмельницькому, Івано-Франківську, Вінниці, Житомирі.
Ще одна київська вулиця від недавно перейменована на честь легендарного польського лікаря, психолога, педагога і письменника Януша Корчака.
Тому 20 травня цього року о 16:00 на площі Пілсудського у Варшаві, ми хочемо: – віддати належну шану генералу Безручку і його солдатам, що спочивають на православному цвинтарі у Волі; – показати свою вдячність українським братам і сестрам, передаючи лист зі словами поваги й солідарності в руки представника посольства України в Польщі; – оголосити про відновлення діяльності щодо ініціативи назвати у Варшаві вулицю імені Героїв Майдану (повторно розпочинаємо збір підписів під зверненням до влад міста).

Захід супроводжуватиметься концертами польсько-українських груп та презентацією традиційних українських народних костюмів – вишиванок (з нагоди Дня вишиванка, 17 травня).