Депутат Сейму запитує уряд, навіщо армія Польщі збирає дані про нацменшини
фото з фейсбука

Депутат Сейму запитує уряд, навіщо армія Польщі збирає дані про нацменшини

Депутат польського Сейму Ришард Ґалля (від німецької меншини) надіслав у п’ятницю запит міністрові національної оборони та міністрові внутрішніх справ Польщі щодо збору армією даних про національні меншини і їхніх лідерів. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на PROstir.

У документі Р. Ґалля запитує, зокрема, на якій підставі армія просить місцеві самоврядування надати інформацію про нацменшини та їхніх лідерів, про те, чи не стигматизують такі дії представників меншин і їх сім’ї, і про те, які санкції можуть очікувати старост, котрі не нададуть таку інформацію армії.

Депутат наголошує, що очікує від обох міністрів «швидкої відповіді та детального аналізу питання, оскільки можуть порушуватися конституційні права польських громадян іншої національності».

Нагадаємо, у четвер радіостанція RMF FM опублікувала резонансну інформацію про те, що польська армія збирає конфіденційні дані про польських громадян іншої, ніж польська, національності. Листи з запитаннями від Військових штабів отримали десятки старост у західній і південно-західній Польщі.

Kilkudziesięciu starostów z zachodniej i południowo-zachodniej Polski otrzymało pisma z Wojewódzkich Sztabów Wojskowych…

Опубліковано Ryszard Galla 8 червня 2018 р.

Запит містить питання щодо інформації про людей відмінної від польської національності. Армія питає про їхню кількість на підпорядкованій самоврядуванню території, рівень інтеграції з рештою суспільства, рівень життя, основні проблеми та конфлікти, що з’являються на місці їхнього проживання. Військові також просять вказати офіційних і неформальних лідерів організацій, що громадять представників національних і етнічних меншин.

У Генеральному штабі Польської армії журналістам відповіли, що «усі заходи виконуються в рамках чинних правових норм».

Предстаники української меншини в Польщі назвали запит таким, що може порушувати конституційні права польських громадян іншої, ніж польська, національності.

І.І.