Для платників податків в Польщі тепер обо’язково треба мати PESEL

Для платників податків в Польщі тепер обо’язково треба мати PESEL

З 1 травня іноземці можуть подати заявку на отримання PESEL з метою оподаткування, повідомило Міністерство фінансів. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Наш Вибір”.

1 травня набувають чинності зміни до закону про порядок реєстрації та ідентифікації платників податків, які послуговуються номером PESEL. Згідно з новими правилами, видавати іноземцям номер PESEL з метою оподаткування на їх прохання зможуть в управліннях гмін.

Зазначається, що відтепер, у податкових деклараціях не можна буде надавати інформацію з некоректно вказаними податковими ідентифікаторами платника податків (зокрема, використання серії однакових цифр, наприклад одиниць чи дев’яток), а платники податків, котрі послуговувались номером NIP, повинні протягом 30 днів змінити NIP на PESEL.

За словами Міністерства фінансів, нові правила дозволять податковим органам однозначно ідентифікувати платника податків, а платникам податків буде простіше розраховуватися з податковою інспекцією: вони зможуть використовувати номер PESEL для входу в службу Twój e-PIT або подати податкову декларацію за допомогою безкоштовної програми e-Deklaracje, доступної на podatki.gov.pl. «Для них це також означатиме можливість скористатися податковими пільгами та відрахуваннями, а також отримати відшкодування податку», –  зазначають у Мінфіні.