До створення Європейської прокуратури долучилася Мальта
http://external.polskieradio.pl/files/48dd2c39-0dd2-4cd4-b74b-b94e5d9385b5.file

До створення Європейської прокуратури долучилася Мальта

Польща відмовляється брати участь, тому що боїться втручання Євросоюзу в компетенції прокуратур окремих держав. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Мальта – це двадцять друга євросоюзна країна, котра увійшла до Європейської прокуратури. Прокуратура займатиметься справами злочинів проти фінансових інтересів Європейського Союзу. Польща, нагадаємо, залишається поза ґроном цих держав.

Європейська прокуратура почне свою ідяльність у 2020 році і буде вести справи, пов’язані з корупцією, відмиванням грошей і шахрайствами, повзаними з призначенням євросоюзних фондів. Прокуратура займатиметься теж понадкордонними фінансовими злочинами пов’язаними з податком ПДВ на суму більшу за 10 мільйонів євро. У створенні Європейської прокуратури не беруть участь Велика Британія, Ірландія, Данія, які виключені євросоюзним договором у цій галузі. Крім Польщі своєї участі не зголосили Угорщина та Швеція. Комісіар, яка відповідає за створення Європейської прокуратури, закликала євросоюзні держави включатися до цієї ініціативи. «Чим більше країн будуть створювати Європейську прокуратуру, тим сильнішою вона буде», – наголосила Вера Юрова. Європейська комісія переконує, що участь у створенні Європейської прокуратури несе державам користь. Наприклад, члени Європейської прокуратури матимуть спрощені засади призначення євросоюзних фондів, тоді як решту країн зобов’язуватимуть строгі правила.

Польща відмовляється брати участь у створенні Європейської прокуратури, тому що боїться втручання Євросоюзу в компетенції крайових прокуратур.

IAR/Я.С.