До закону про допомогу громадянам України буде внесено поправки
Ілюстративне фото pxhere.com/CC0 Domena publiczna

До закону про допомогу громадянам України буде внесено поправки

До Закону про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території цієї держави буде внесено зміни, які передбачатимуть, поміж іншим, контроль над соціальними виплатами та організацію курсів польської мови. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Комісія адміністрації і внутрішніх справ рекомендує прийняти зміни до Закону про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території цієї держави. До проєкту закону внесено дві поправки щодо правил перебування громадян України на території Польщі.

Посол Сейму Здзіслав Спєра наголосив, що робота комісії була зосереджена на допомозі українцям, які прибули до Польщі внаслідок воєнних дій: 

«Комісія на прохання заявників представляє дві заяви. Голосування щодо обох заяв має відбутися разом. Під час голосування комісії голосів “за” було 20, “проти” був 1 голос. Жодна особа не утрималась. Дуже змістовна робота над цим законом. Слова, скеровані до всіх послів цієї комісії, за змістовність, за кропітку роботу над цими важливими для наших братів українців справами».      

Одна з поправок, прийнятих комісією, стосується положення про те, що виїзд громадянина України з території Польщі на термін більше одного місяця позбавляє його законного перебування, а отже, і деяких прав. Це може бути проблемою для працівників з України, яких польські роботодавці на тривалий час відправляють на роботу за межі Польщі.

Найважливіші питання, які будуть охоплені поправкою, – це догляд за дітьми до п’яти років, курси польської мови, організовані центрами зайнятості тощо. Планується також вдосконалити положення, щоб виключити випадки звернення за пільгами громадян України, які покинули територію Польщі, що дозволить зміцнити систему виплат допомоги. 

IAR/Д.Н.