Дональда Туска чекають 5 листопада на допит у справі Amber Gold
https://cdn3.img.ria.ru/images/151045/53/1510455308.jpg

Дональда Туска чекають 5 листопада на допит у справі Amber Gold

Екс-прем’єр Польщі має бути останнім свідком комісії з рослідування афери Amber Gold. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

5 листопада комісія з розслідування афери Amber Gold має намір вислухати свідчення Дональда Туска, говориться на веб-сайті Сейму Польщі.

Голова Європейської ради і екс-прем’єр Польщі запитають про правильність та законність роботи державних органів і установ, що входили у склад польського фінансового підприємства Amber Gold.

Початково голова Європейської рад мав дати свідчення 2 жовтня. Однак термін слухання голова комісії Малґожата Вассерман перенесла на 5 листопада – на перший день після другого туру самоврядних виборів у Польщі.

Спочатку Дональд Туск був проти цієї дати, але на початку місяця, під час візиту до Кракова, політик сповістив, що 5 листопада він прийде на слухання комісії, «якщо дозволить календар».

Дональд Туск має стати останнім свідком комісії з розслідування афери Amber Gold. Після слухання його свідчень буде складена кінцева доповідь з роботи, що тривала понад 2 роки. У вересні Малґожата Вассерман поінформувала, що документ значною мірою готовий.

Компанія Amber Gold була заснована в 2009 році і мала інвестувати гроші клієнтів у золото та інші дорогоцінні метали, пропонуючи процентні ставки вище банківських депозитів. У 2011 році вона придбала більше трьох авіакомпаній і на їхній основі створила перевізника OLT Express. Компанія, заснована Марціном П., виявилася фінансовою пірамідою. У серпні 2012 року вона оголосила про банкрутство, обдуривши майже 19 000 клієнтів на загальну суму понад 850 мільйонів злотих (майже 200 мільйонів євро).

IAR/Т.А.