Дослідження: Іноземці працюють у щочетвертій польській фірмі
http://external.polskieradio.pl/files/150b3b97-6fee-478a-a05e-53a68ae2b204.file

Дослідження: Іноземці працюють у щочетвертій польській фірмі

За дослідженням, найчастіше іноземці працюють у Польщі в промисловості, секторі сучасних послуг та будівництві. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

39% польських фірм має намір збільшити працевлаштування протягом найближчих шести місяців, 54% підприємців хочуть залишити працевлаштування на нинішньому рівні, а 4% планує зменшити його. Про це йдеться у найновішому дослідженні компанії Randstad. Значно частіше про збільшення числа працівників говорять великі фірми, де працює щонайменше 250 осіб. Найчастіше збільшення працевлаштування планується у будівництві, промисловості та транспорті.

Водночас у Randstad звернули увагу, що проти кінця минулого року, працедавці значно рідше готові підвищувати зарплатню. Найчастіше на підвищення оплати праці можуть сподіватися працівники секторів сучасних послуг для підприємництва, будівництва та промисловості, а найрідше – фінансового посередництва.

Згідно з дослідженням, половина фірм, котрі досі не наймали іноземців, мають намір це зробити найближчим часом. «Працівників з-за меж Польщі бере на роботу нині приблизно одна четверта працедавців у Польщі, котрі взяли участь у цьому дослідженні. Найчастіше іноземці працюють у промисловості – 37%, секторі сучасних послуг для підприємництва – 28% та будівельних компаніях – 26%. Фірми, котрі займаються фінансовим посередництвом, взагалі не наймають іноземців. Рідше вони працюють також в інших галузях надання послуг – 11%, а також в обслуговуванні нерухомості та фірм – 14%», – зазначено у дослідженні.

«Працівників з-за меж Польщі частіше працевлаштовують фірми з північних воєводств – 28%. Набагато рідше, ніж в інших регіонах країни, вони працюють у фірмах на сході – 16%. Найчастіше іноземці працюють у підприємствах в селах неподалік міст – 28%, а найрідше – у фірмах, що ведуть свою діяльність у містах до 20 тисяч мешканців – 16%», – йдеться у доповіді.

Експерт з питань ринку праці Конфедерації Левіатан Моніка Федорчук вважає, що в останні роки працедавці адаптувалися до працевлаштування іноземців. Варто підкреслити, що працівників з-за східного кордону беруть на роботу в основному у зв’язку з необхідності заповнити вільні робочі місця. «Питання, пов’язані з меншою зарплатою, тут не відіграють рішучої ролі. Все частіше лунають думки, що ресурс працівників з держав Східної Європи, котрі можуть приїхати до Польщі і працювати на польському ринку парці, вичерпується. Це змушує деяких працедавців, а також агентства тимчасової праці, агентства посередництва праці шукати працівників у країнах набагато більш віддалених не тільки географічно, але і культурно», – зазначила вона.

Крім того, згідно з опитуванням, у щодругій фірмі іноземці працюють як некваліфіковані працівники, в 46% – як кваліфіковані, в 15% підприємств як спеціалісти. Набагато рідше їх працевлаштовують працівниками офісів та адміністрації – 6%.

Польські працедавці беруть на роботу іноземців найчастіше у зв’язку з наміром розв’язати проблему пошуку працівників – 58%, а у 18% випадків ці працівники мають необхідні компетенції. 4% фірм наймають іноземців, бо у них менші вимоги, наприклад щодо зарплат. Для 12% анкетованих походження та національність працівника не має значення, важливе його бажання працювати.

PAP/Т.А.