Економічне зростання в Польщі найближчими роками сповільниться
http://external.polskieradio.pl/files/2de9e389-105f-4a97-b590-0b69dbaa4241.file

Економічне зростання в Польщі найближчими роками сповільниться

Безробіття надалі буде низьким, а заробітна плата зростатиме, – такі прогнози оприлюднено на Європейському фінансовому конгресі в Сопоті. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Один з учасників анкети, економіст Марек Розкрут з консалтингової компанії EY пояснює, що протягом найближчих років польська економіка розвиватиметься повільніше, ніж зараз. Темпи економічного зростання мають знизитися з 4,5 відсотка цього року до менше ніж 3 відсотків 2021 року.

Економіка має надалі ростиме завдяки збільшенню попиту та інвестиціям. Як оцінюють експерти, рівень безробіття, що вимірюється євросоюзним методом, впаде нижче 4 відсотків. Швидше зростатимуть ціни – очікується, що впродовж наступних трьох років цей показник перевищить 2 відсотки на рік. Заодно, опитувані економісти передбачають у найближчі роки зростання заробітної плати в середньому на 6 відсотків.

Марек Розкрут вказав також на загрози, які стосуються економічного зростання у найближчі роки. Однією з головних є ризик сповільнення кон’юнктури в найбільших економіках, в тому числі у торговельних партнерів Польщі. Перешкодою для зростання буде також ситуація на ринку праці – мається на увазі дефіцит працівників, що призводить до надмірного збільшення заробітної плати. Експерти, які беруть участь у Європейському фінансовому конгресі, вказують також на вільну грошову та фіскальну політику. На їхній погляд, у майбутньому це може вплинути на нерівновагу та уповільнення економічного зростання.

Організатори Європейського фінансового конгресу в Сопоті – Інститут дослідження ринкової економіки, Банк Pekao SA, NDI SA та Центр стратегічних думок. Медіа-патроном заходу є Польське радіо 24.

IAR/Н.Б.