Екс-голова Агентства розвідки: Москва робитиме все для блокування Fort Trump
http://external.polskieradio.pl/files/394b9db6-f259-4ab8-94df-fb0dda15d97b.file

Екс-голова Агентства розвідки: Москва робитиме все для блокування Fort Trump

Польський полковник вважає, що Росія запустить усі інструменти, щоб блокувати рішення про створення бази США. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

«Треба розуміти, що тільки пропозиція стосовно можливості будівництва бази тривожить Росію. (…) З прийняттям рішення про створення Fort Trump Москва запустить будь-які доступні інструменти для блокування його реалізації», − попередив полковник Ґжеґож Малецький, екс-голова Агентства розвідки на шпальтах порталу cyberdefence24.pl.

Експерт, коментуючи найновішу інформацію з Вашингтона, зазначив, що навесні 2019 року можна сподіватися на кінцеве рішення про створення постійної бази американських військ у Польщі, яку називають «Форт Трамп». Полковник Ґжеґож Малецький водночас звернув увагу, що «це рушійна сила, яка абсолютно змінює попередню безпекову ситуацію».

«Це різко збільшує існуючі досі ризики та водночас вносить нові елементи, що визначають так звані контррозвідувальні особливості країни. Адаптація до нових умов вимагатиме заходів, що вказують на глибоку зміну архітектури системи спеціальних служб та моделі керування ними», − написав він.

Водночас екс-голова Агентства розвідки застеріг, що тільки обмірковування будівництва «Форту Трамп» викликає занепокоєння Росії, яка вже нині веде активну діяльність, спрямовану на викриття проекту та польсько-американського діалогу з цього питання.

«З прийняттям можливого рішення США Москва запустить усі доступні інструменти для блокування його реалізації. Крім зрозумілих у цьому випадку дипломатичних зусиль на міжнародній арені та у двосторонніх відносинах з різними країнами, Росія введе цілий ряд інструментів з арсеналу інформаційної та кібернетичної війни у Польщі і за її межами. Деякі з них вона вже використовує у нашій країні», − вважає Малецький.

Крім того, за словами військового, можна сподіватися спроб посварити Польщу з її сусідами та союзниками. На додаток, не слід виключати розвідувальних операцій щодо можливої бази та її персоналу.

«Створення на терені Польщі постійних американських військових елементів також викликатиме активне зацікавлення у розвідувальних служб інших держав, що конкурують зі США, наприклад Китаю та Ірану, а також Польщею, наприклад Білорусі та України. (…) Все це призводить до висновку, що в будь-якому випадку у результаті створення постійної американської військової бази Польща стане (якщо вже не є) тереном боротьби розвідок», − додав він.

cyberdefence24,pl/Т.А.