Експерт: Хтось у Росії знав про атаки на нафтопереробні заводи у Саудівській Аравії
Ceny ropy w USA rosną shutterstock, Funtap

Експерт: Хтось у Росії знав про атаки на нафтопереробні заводи у Саудівській Аравії

«За кілька днів до атаки, на московському фондовому ринку раптово почали скуповувати за низьку ціну ф’ючерсні контракти на нафту», – зауважив російський аналітик Міхаїл Крутіхін. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Несподівані операції на московській біржі за кілька днів до нападу в Саудівській Аравії свідчать про те, що хтось у Росії знав, що будуть напади, після яких ціна на нафту зросла, – оцінює російський експерт Міхаїл Крутіхін.

«За кілька днів до атаки, 11 вересня, на московському фондовому ринку раптово почали скуповувати за низьку ціну ф’ючерсні контракти на нафту. Їх реалізація за один день зросла на 174 відсотки. Це зробила якась фізична особа», – сказав аналітик у коментарі  французькій радіостанції RFI.

«Якби щось подібне сталося не в Росії, а в іншій країні, то негайно розпочали б розслідування, бо хтось знав, що буде напад, і він добре заробив на цьому гроші», – заявив Міхаїл Крутіхін.

На його думку, джерелом такої інформації могли бути розвідувальні кола, які передавали її гравцям на ринку, або «люди, які грають на ринку, самі є з розвідки». Це також могли бути «люди, які якимось чином брали участь у підготовці цієї військової операції разом із тими, хто її провів», – припустив експерт.

Крутіхін, який є відомим коментатором енергетичного ринку, прогнозує зниження цін на нафту внаслідок можливого спаду, який, як підозрюється, незабаром позначиться на світовій економіці.

«Якщо тепер ціни на нафту зростуть, це сприятиме зменшенню споживання енергоресурсів, що сприятиме подальшому спаду», – попередив експерт.

Хоча Росія зараз отримує вигоду від високих цін на нафту, вона може стати однією з головних жертв такої рецесії. «Якщо ціни на рівні 40 доларів за барель зберігатимуться 2,5–3 роки, Росія може повторити долю Радянського Союзу», – зауважив російський аналітик Міхаїл Крутіхін.

РАР/Л.І.