Експерти порахували, скільки зароблятимемо через 20 років

Експерти порахували, скільки зароблятимемо через 20 років

За даними консалтингової компанії «PwC», до 2040 р. реальна заробітна плата в Польщі зросте на 141 %. Польські заробітки становитимуть тоді 71 % від середньої заробітної плати у Великобританії. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Монітор Інфо.

На потреби звіту «Міжнародні прогнози заробітної плати до 2040 р.» «PwC» проаналізувала 21 країну. Якщо йдеться про динаміку зростання заробітної плати, Польща опинилася на 5 місці, за Індією, Малайзією, Індонезією та Китаєм. У той же час значно нижче зростання, ніж у Польщі, очікується в Німеччині (41 %), Великобританії (29 %), США (22 %) і Франції (21 %).

Середня заробітна плата

«PwC» підкреслює, що, незважаючи на таке швидке зростання заробітної плати в Польщі, у 2040 р. середня місячна заробітна плата буде нижчою, ніж у країнах зі зрілою економічною системою. У Польщі вона становитиме близько 3 тис. доларів США (у перерахунку за чинним обмінним курсом близько 11,4 тис. злотих), тоді як у Великобританії – майже 4 тис. доларів, а в Південній Кореї – майже 5,5 тис. доларів.

Згідно з даними Головного управління статистики, у січні 2019 р. середня заробітна плата брутто в секторі підприємств становила 4931,8 злотого (приблизно 1300 доларів), збільшившись на 7,5 % порівняно з минулим роком.

«Збільшення пустки на ринку праці в Польщі створює величезний тиск на підвищення заробітної плати. Ми говоримо про повний спектр професій, від найпростіших, через більш спеціалізовані, що вимагають унікальних компетенцій і навичок. «Польські роботодавці вже конкурують не тільки між собою, але й із компаніями за кордоном», – оцінює Пьотр Зуба з «PwC».

Водночас він зазначає, що виходом із цієї ситуації є з одного боку збільшення заробітної плати, а з іншого – необхідність інвестування в економічні рішення, тобто в автоматизацію процесів.

Згідно з «PwC», автоматизація може не тільки приносити користь компаніям у формі економії коштів і часу, але й усунути повторювані та рутинні дії, збільшивши таким чином активність працівників. «Раніше вона впроваджувалася в основному на промислових підприємствах як покращення виробничого процесу та оптимізації витрат, сьогодні трансформація впливає теж на офісну діяльність. Відбувається й автоматизація частини процесів продажу і контакту з клієнтами», – відзначають автори звіту.

«Більшість бізнес-лідерів у світі та в нашому регіоні погоджуються, що штучний інтелект суттєво змінить спосіб ведення бізнесу та підприємств зокрема. Досі небагато фірм можуть вводити такі рішення, ще менше розуміють їхній справжній потенціал. Стратегія пасивного спостереження за змінами веде до повної втрати конкурентоспроможності. Вже зараз у Польщі починається реалізація проектів із використанням штучного інтелекту, які можуть суттєво підвищити рентабельність компаній», – підкреслив Пьотр Зуба.

Джерело: www.tvn24.pl