Екзит-пол: Місцеві вибори у Польщі виграла партія Право і справедливість
http://external.polskieradio.pl/files/3f8f2feb-aafc-4deb-9500-9952a4b1cc24.file

Екзит-пол: Місцеві вибори у Польщі виграла партія Право і справедливість

Водночас вибори на посаду мера Варшави виграв кандидат від опозиції Рафал Тшасковський. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Згідно з опитуванням, проведеним Ipsos для телеканалів TVP, TVN і Polsat, місцеві вибори до сеймиків у Польщі виграла керівна партія Право і справедливість, отримавши 32,3% голосів. Друге місце посіла Громадянська коаліція із результатом 24,7%. На третій сходинці – Польська селянська партія – 16,6%. Політичні групи Безпартійні самоврядці та Кукіз’15 отримали по 6,3% підтримки, а на наступних місцях опинилися Альянс демократичної лівиці – 5,7% та партія Свобода – 1,5%.

Водночас, згідно з дослідженням, вибори на посаду мера Варшави у першому турі виграв кандидат від Громадянської коаліції Рафал Тшасковський, отримавши 52,15% голосів. Другу сходинку посів Патрик Які із Об’єднаної правиці, якого підтримало 30,9% поляків.

Виборча явка, за інформацією Державної виборчої комісії Польщі, склала 52,15% і, ймовірно, була найбільшою в історії самоврядних виборів у Польщі від 1989 року.

Партія Право і справедливість виграла вибори до сеймиків у дев’яти воєводствах: Нижньосілезькому, Люблінському, Лудзькому, Малопольському, Мазовєцькому, Підкарпатському, Підляському, Сілезькому та Свєнтокшиському. Громадянська коаліція мала найбільшу підтримку у семи воєводствах: Куявсько-Поморському, Любуському, Опольському, Поморському, Великопольському та Західнопоморському.

Державна виборча комісія має оголосити офіційні результати виборів найпізніше у четвер.

IAR/Т.А.