Енергетичне порочне коло Польщі
http://external.polskieradio.pl/files/99af5d80-c477-4742-abd3-1498118197c8.file

Енергетичне порочне коло Польщі

Польща – найбільший у ЄС і другий у Європі виробник вугілля – дедалі більше стає залежною від цього палива з закордону. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Нафта, газ і вугілля, – на цьому базує енергетика Польщі. Тим часом, як повідомляє «Dziennik Gazeta Prawna», 70 відсотків вугілля, яке прибуває до Польщі з-за кордону, походить із Росії. Тієї самої, від якої Польща має поступово унезалежнюватися в питанні газу.

Оскільки з газом Варшава була неначе приречена на Росію, то у випадку вугілля вибір напрямків постачання значно більший. Росія перемагає в цій конкуренції, бо її вугілля дешевше і доброякісне, – вказує видання.

Уряд повторює, що Польща не може відмовлятися від вугільної енергії, оскільки в нас власна сировина, що гарантує країні енергетичну безпку (Польща є найбільшим у ЄС і другим у Європі виробником вугілля).

Тим часом може виявитися, що гарантом цієї безпеки є закордонні постачальники, а передусім Росія, від якої хочемо звільнитися від газової залежності. Усе це дещо нагадує енергетичне порочне коло.

Л.І.