Facebook ліквідував мережу фальшивих профілів, пов’язаних з Росією

Facebook ліквідував мережу фальшивих профілів, пов’язаних з Росією

Їх використовували для поширення дезінформації і ведення іншої діяльності, скерованої на здійснення впливів в африканських країнах, таких, як Камерун, Мозамбік, Судан та Лівія. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Тематика постів передусім стосувалася локальної та міжнародної політики, діяльності Росії в Африці, моніторингу виборів місцевими громадськими організаціями та критики політики США та Франції.

Адміністратори ліквідованих сторінок, на думку фірми Марка Цукерберга, старалися приховувати свою ідентичність, однак концерт поєднує їх з постаттю російського фінансиста Євгєнія Прігожина. Профілі працювали в рамках трьох мереж, активність яких мала вводити в оману читачів щодо джерела інформації, з якими вони ознайомлювались.

Особи, які координували діяльність в рамках дезінформаційних операцій, частково користувалися реальними профілями мешканців Мадагаскару та Мозамбіку, звідки відбувалося керування сторінками і групами, а також розміщенням контенту.

Керівник політики кібербезпеки Facebook Міхаель Ґлейхер повідомив про те, що ліквідовано 35 профілів на Facebook, 53 сторінки, які ці профілі контролювали, сім груп та п’ять профілів у Instagram.

Щонайменше одна з ліквідованих сторінок мала близько 475 тисяч читачів. 650 осіб читало один з ліквідованих профілів у Instagram, а 450 користувачів слідкували за діяльністю щонайменше однієї з фальшивих груп.

Адміністратори пов’язаних з Росією профілів витратили на рекламу на Facebook близько 77 тисяч доларів. Перша реклама з’явилася у квітні 2018 року, остання – у жовтні 2019 року.

PAP/М.К.