Феномен польської економіки

Феномен польської економіки

За прогнозами Європейської комісії, польський ВВП 2020 року має скоротитися всього на 4,3%, це при тому, що у всьому ЄС цей показник має скласти 7,4 %. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на офіційний блог Координатора проєктів Польсько-Української Господарчої Палати Анни Стожко.

Польща стала феноменом для європейських економістів, зазначено на німецькому порталі Focus Online. Польща може спокійно витримати кризу, викликану у світі COVID-19. «Країна розуміє, що у неї з’явився шанс пробитися до вищої ліги європейських економік», – пише Focus Online.

Яким чином Польщі вдається справлятися з кризою, викликаною коронавірусом, порталу пояснює Ернст Хіллебранд – політолог та керівник Варшавського відділення німецького Фонду Фрідріха Еберта.  

На її думку, першим і одним із факторів доброї економічної ситуації Польщі є «широко розвинена економіка», яка повним обсягом залежить від експорту.

Жоден з її секторів не складає більше 15% частки зовнішньої торгівлі. Рання та швидка реакція польського консервативного уряду на чолі з партією «Право і справедливість» є другим фактором, що визначає суттєве скорочення економічних втрат, пов’язаних з COVID-19.

За словами Ернста Хіллебранд, «пакет допомоги економіці» дозволив уникнути банкрутств та серйозної втрати робочих місць, як, наприклад, і в Німеччині.

Експерт також відзначає, що зміцнення вітчизняної економіки за рахунок активної соціальної політики почало приносити плоди.

Споживання, що забезпечується внутрішнім ринком, становить 58% ВВП, пояснює він.

Безперечно, польська економіка менш вразлива та більш стійка до глобальної кризи, відзначає керівник Варшавського відділення німецького Фонду Фрідріха Еберта.

Це тому, що польський уряд серйозно ставиться до внутрішнього попиту. За даними порталу, інвестиції Європейського союзу становлять важливу частину польської економіки.

Незважаючи на те, що це може бути застосовано і до інших країн, саме Польща стає все більш привабливою для нових інвестицій.

За матеріалами: wiadomosci.dziennik.pl та polskieradio.pl