Фермери починають блокаду Варшави

Фермери починають блокаду Варшави

Сьогодні фермери з цілої Польщі з’їхалися до Варшави для участі у акції протесту. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Сьогодні фермери з цілої Польщі з’їхалися до Варшави для участі у акції протесту. Серед офіційних вимог: зміна торгових пріоритетів Польщі та захист урядом «інтересів польських фермерських господарств у зовнішній політиці». Фермери також виступають проти неефективної боротьби з африканською чумою свиней. Про це повідомляє RMF FM.

Протест розпочався о 10.30 (за Києвом) маршем кількох сотень фермерів від Палацу культури і науки у центрі Варшави до резиденції президента. Від 11.00 до 17.00 фермери планують пікетувати палац президента. У цей час головна вулиця польської столиці буде закрита для руху автомобілів. У акції можуть взяти участь до двох тисяч осіб.

«Польське село вмирає, а наша влада не реагує», – зазначили фермери, які зібралися у центрі Варшави.

На їхню думку, однією з найбільших проблем є неефективна боротьба з африканською чумою свиней.

«Якщо польська влада не може впоратися зі своїми фермерами, чому вона підтримує українців, литовців і всіх інших? Хіба данці не можуть розводити своїх свиней вдома, а везуть їх до Польщі?», – зазначили у коментарі виданню фермери, які прибули до Варшави із Західної Великопольщі.

Нагадаємо, 28 січня, польські фермери заблокували дороги і обіцяли владі «нове селянське повстання».

Групи фермерів з’явилися на дорогах, зокрема, у Великопольському, Люблінському, Підляському та Лодзинському воєводствах.

Протестувальники заявляють, що це буде «нове селянське повстання» і сьогодні можливо блокуватимуть залізничні колії.

«Форма протесту буде залежати від місця, де він відбуватиметься. Це будуть або блокпости, як на дорозі державного значення №11 у Великопольському воєводстві, або повільне проходження колони тракторів і автомобілів, яке розпочнеться поблизу Пйотркова Трибунальського. Машини будуть їздити  кілька десятків хвилин туди і назад на відрізку близько чотирнадцяти кілометрів», – пояснюють організатори протесту.

«Акція протесту буде безстроковою. Це може зайняти кілька годин, або, можливо, день-два, ми очікуватимемо реакції уряду», – додали організатори протестів.

Серед їхніх вимог, зокрема, відшкодування за знищення свиней у зв’язку з боротьбою з вірусом африканської чуми свиней, проведення аудиту коштів, виділених урядом сільськогосподарським організаціям та «оздоровлення сільськогосподарських палат». Однією із вимог також була зміна міжнародної політики Польщі з урахуванням інтересів польських фермерів.

Джерело: zik.ua